A kertben, bármekkora
is, néhány tő cukkini kis rendszeres locsolás mellett fantasztikus termést hoz.
Minél gyakrabban szüreteljük, annál több terméssel örvendeztet meg bennünket ez
a hálás kis növény. A nagyobb termésekből kitűnő cukkini főzelék, cukkini csík,
cukkini pörkölt, stb. készíthető, viszont a fiatal, fényes termések hallatlanul
sok variációra adnak lehetőséget egy-egy ízletes étel gyors elkészítéséhez.
Most a 10 és 30 cm méretek közé eső, fiatal, zsenge termésekből elkészíthető köret receptjét ismertetem. A cukkini akkor zsenge, ha a körmünk egy enyhe nyomásra hirtelen belemélyed a húsába. Ennek a fiatal termésnek még nincs magja, a héját alaposan megmosva, a virágmaradványtól és a szárától megtakarítva a teljes termést fel tudjuk használni. Ha nagyobb méretűek a cukkinik, ezeket 4-6 cm hosszú hasábokra aprítjuk, a kisebbeket félbevágjuk.
Egy tepsi, vagy jénai tál alját vékonyan kikenem olajjal vagy vajjal. Beleteszem a cukkini darabokat, lazán elterítve. Teszek bele annyi paradicsom szeletet, vagy félbevágott kisméretű paradicsomot, hogy ne fedje be a cukkinit, de jusson kb. a tepsi felére-háromnegyedére. Két darab paprikából, (ha van szép sárga, vagy pirosodó, esetleg méregzöld színű) csíkokat vágok, szétszórom a tepsiben, majd a tepsi szélére, sarkaiba elhelyezek 1-2 fej vöröshagymát negyedekbe vágva, a vágott felületével felfelé. A tepsiben lévő növényeket enyhén meghintem fehérborssal, (a frissen darát bors aromásabb), teszek rá egy kis zsályát, szurokfüvet, rozmaringot, bazsalikomot. Ha ezekből van friss növény, akkor annak néhány levele még ideálisabb a körethez. Az olajos üveg száját leszűkítve meglocsolom nagyon enyhén olajjal a növényeket és a sütőbe tolom. Légkeveréses sütőben 140, hagyományos sütőben 160 C0-on kb. 20-25 perc alatt készen van.
Fogyasztható önmagában, de a fiúk számára sovány hús mellé kitűnő és egészséges köret. Jó étvágyat hozzá!
Ha valakinek sok padlizsánja termett, mint nekem, ugyan ez a köret elkészíthető cukkini helyett padlizsánból is, de a padlizsánt elő kell készíteni, azaz hámozzuk le a héját, szeleteljük fel, sózzuk be, várjuk meg, amíg a keserű levét egy szűrőkosárban elengedi, esetleg a kezünkkel enyhén ki is nyomkodhatjuk. Ezt követően a felhasználása azonos a cukkinis receptben leírtakkal. Nem szoktam megsózni, ha valaki sósabb ízre vágyik, utólag tehet a saját ételére egy kis sót.
Most a 10 és 30 cm méretek közé eső, fiatal, zsenge termésekből elkészíthető köret receptjét ismertetem. A cukkini akkor zsenge, ha a körmünk egy enyhe nyomásra hirtelen belemélyed a húsába. Ennek a fiatal termésnek még nincs magja, a héját alaposan megmosva, a virágmaradványtól és a szárától megtakarítva a teljes termést fel tudjuk használni. Ha nagyobb méretűek a cukkinik, ezeket 4-6 cm hosszú hasábokra aprítjuk, a kisebbeket félbevágjuk.
Egy tepsi, vagy jénai tál alját vékonyan kikenem olajjal vagy vajjal. Beleteszem a cukkini darabokat, lazán elterítve. Teszek bele annyi paradicsom szeletet, vagy félbevágott kisméretű paradicsomot, hogy ne fedje be a cukkinit, de jusson kb. a tepsi felére-háromnegyedére. Két darab paprikából, (ha van szép sárga, vagy pirosodó, esetleg méregzöld színű) csíkokat vágok, szétszórom a tepsiben, majd a tepsi szélére, sarkaiba elhelyezek 1-2 fej vöröshagymát negyedekbe vágva, a vágott felületével felfelé. A tepsiben lévő növényeket enyhén meghintem fehérborssal, (a frissen darát bors aromásabb), teszek rá egy kis zsályát, szurokfüvet, rozmaringot, bazsalikomot. Ha ezekből van friss növény, akkor annak néhány levele még ideálisabb a körethez. Az olajos üveg száját leszűkítve meglocsolom nagyon enyhén olajjal a növényeket és a sütőbe tolom. Légkeveréses sütőben 140, hagyományos sütőben 160 C0-on kb. 20-25 perc alatt készen van.
Illusztráció
Fogyasztható önmagában, de a fiúk számára sovány hús mellé kitűnő és egészséges köret. Jó étvágyat hozzá!
Ha valakinek sok padlizsánja termett, mint nekem, ugyan ez a köret elkészíthető cukkini helyett padlizsánból is, de a padlizsánt elő kell készíteni, azaz hámozzuk le a héját, szeleteljük fel, sózzuk be, várjuk meg, amíg a keserű levét egy szűrőkosárban elengedi, esetleg a kezünkkel enyhén ki is nyomkodhatjuk. Ezt követően a felhasználása azonos a cukkinis receptben leírtakkal. Nem szoktam megsózni, ha valaki sósabb ízre vágyik, utólag tehet a saját ételére egy kis sót.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése