Beköszöntő

Kedves Látogató !

Mindenkivel szeretnénk megosztani tapasztalatainkat,gondolatainkat és tévedéseinket, akik szeretnének holnaptól egészségesebben táplálkozni és élni.Mindenki olvas az egészségesebb életről sok jót és szépet.Másnap eldönti, holnaptól ő is kipróbálja és akkor jönnek a de-k. Hol lehet kapni ? Hol találom ? Hogyan csináljam ? Folytatás az ökooldalakon.


2012. július 15., vasárnap

Muhari Ágnes : Egyszerű és nagyszerű (upgrade)

A mag fantasztikus tápanyagforrás. Általában nyersen ajánlott a fogyasztása, de a kicsírázott hüvelyeseket ajánlott 10-15 percig hőkezelni (párolás, sütés, főzés). Wokban néhány perc alatt jól pirítható, ez a hőkezelés legkíméletesebb módja. A friss csíranövényeket felhasználhatjuk édes és sós reggeli kásák dúsítására, szendvicskrémekbe, joghurtba, turmixokba, tésztákhoz, salátákba, levesbetétként.
A csírát érdemes utolsóként az ételhez adni és összeforgatni vele, így az étel gőzében egy kicsit átpárolódik.


Csíráztatható magok a teljesség igénye nélkül : 

Gabonafélék: búza, árpa, rozs, rizs, kukorica, köles, hajdina
Hüvelyesek: lencse, zöldborsó, bab, csicseriborsó, mungóbab (elsősorban az ázsiai konyha alapanyaga. Magyarországon babként, csíraként és üvegtésztaként találkozhatunk vele.  Gyöngyösön nem tudtam még mungóbab csírát venni.)
Olajos magok: len, szezámmag, tökmag, napraforgómag
Zöldség, fű-és fűszerfélék: vöröskáposzta, vöröshagyma, orvosi vízitorma (zsázsa), búza, mustár, retek

Kizárólag csíráztatásra szánt magvakat csíráztassunk, mert a vetőmagokat általában kémiai anyagokkal kezelik !!!!

Miben csíráztassunk?

megfelel a befőttes üveg, tányér, az emeletes csíráztató tál viszont helytakarékos is

A csíráztatás menete:
1.    a magokat beáztatjuk pár órára, vagy egy éjszakára. Az előzetes áztatás során aktiválódnak az enzimek, a fehérjék aminósavvá bomlanak, a zsírok zsírsavakra bomlanak, az ásványi anyagok vízben oldódó ásványi sóvá alakulnak
2.    öblítsük le és tegyük a csíráztató tálra
3.    tegyük szellős, sötét helyre (a sötétben csíráztatott magvaknak magasabb a B2 vitamin tartalma, a világosban csíráztatottak zöld színűek és magasabb a C-vitamin és klorofill tartalma)
4.    naponta legalább 2x öntözzük
5.    a következő csíráztatás előtt ecetes vízzel mossuk ki az edényt.

        Tárolás:
        az el nem fogyasztott csíra hűtőben néhány napig eláll.


Miért különleges energiaforrás a mag?

Az életerő a magokból származik, itt megtalálható az összes tápanyag, amelyre a csírázáshoz a növénynek szüksége van: ásványi anyagok, enzimek, vitaminok, nyomelemek, ballasztanyagok, illóolajok. Csírázáskor a magokban tárolt enzimek aktivizálódnak, amelyek az anyagcsere katalizátorai, ezek indítják el a különféle kémiai reakciókat a szervezetben. Leggyakoribb anyagok a csírákban: A-, B-komplex, C-, D-, E-, G-, H-, K-, U.-vitaminok, kalcium, magnézium, foszfor, klór, kálium, nátrium, szilícium, szelén, jód.
Ezek az anyagok a szervezet számára a legkönnyebben hasznosítható alakban, könnyen emészthetően vannak jelen, így mintegy előre feldolgozott táplálékként tehermentesítik azt.

A Mezőgazdasági Áruházban Gyöngyösön néhány napja az alábbi csírák voltak kaphatóak: vöröskáposzta, vöröshagyma, zsázsa, búza, mustár, retek, brokkoli. Áruk egységesen 245.- Ft.

A magok csíráztatása olcsó, egyszerű és látványos, a „milyen ügyes kis kertész vagyok” örömét adja a „gazdának”. Jó érzés a saját magunk által nevelt búzafüvet otthon „learatni” és frissen elropogtatni. Az élő táplálék friss energiával táplálja a testet és a lelket egyaránt.

 Források:
Tanácsok és receptek tavaszra
Kíváncsi szakács


Az első zsázsa csíra erdő 2012.július 15.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése