A mag fantasztikus tápanyagforrás. Általában nyersen ajánlott a fogyasztása, de a kicsírázott hüvelyeseket ajánlott 10-15 percig hőkezelni (párolás, sütés, főzés). Wokban néhány perc alatt jól pirítható, ez a hőkezelés legkíméletesebb módja. A friss csíranövényeket felhasználhatjuk édes és sós reggeli kásák dúsítására, szendvicskrémekbe, joghurtba, turmixokba, tésztákhoz, salátákba, levesbetétként.
A csírát érdemes utolsóként az ételhez adni és összeforgatni vele, így az étel gőzében egy kicsit átpárolódik.
Csíráztatható magok a teljesség igénye nélkül :
Gabonafélék: búza, árpa, rozs, rizs, kukorica, köles,
hajdina
Hüvelyesek: lencse, zöldborsó, bab, csicseriborsó,
mungóbab (elsősorban az ázsiai konyha alapanyaga. Magyarországon babként,
csíraként és üvegtésztaként találkozhatunk vele. Gyöngyösön nem tudtam még mungóbab csírát
venni.)
Olajos magok: len, szezámmag, tökmag, napraforgómag
Zöldség, fű-és fűszerfélék: vöröskáposzta,
vöröshagyma, orvosi vízitorma (zsázsa), búza, mustár, retek
Kizárólag csíráztatásra szánt magvakat csíráztassunk, mert a vetőmagokat általában kémiai anyagokkal kezelik !!!!
Miben csíráztassunk?
megfelel a befőttes üveg, tányér, az emeletes
csíráztató tál viszont helytakarékos is
A csíráztatás menete:
1.
a magokat
beáztatjuk pár órára, vagy egy éjszakára. Az előzetes áztatás során
aktiválódnak az enzimek, a fehérjék aminósavvá bomlanak, a zsírok zsírsavakra
bomlanak, az ásványi anyagok vízben oldódó ásványi sóvá alakulnak
2.
öblítsük le és
tegyük a csíráztató tálra
3.
tegyük szellős,
sötét helyre (a sötétben csíráztatott magvaknak magasabb a B2 vitamin tartalma,
a világosban csíráztatottak zöld színűek és magasabb a C-vitamin és klorofill
tartalma)
4.
naponta legalább
2x öntözzük
5.
a következő
csíráztatás előtt ecetes vízzel mossuk ki az edényt.
Tárolás:
az
el nem fogyasztott csíra hűtőben néhány napig eláll.
Miért
különleges energiaforrás a mag?
Az
életerő a magokból származik, itt megtalálható az összes tápanyag, amelyre a
csírázáshoz a növénynek szüksége van: ásványi anyagok, enzimek, vitaminok,
nyomelemek, ballasztanyagok, illóolajok. Csírázáskor a magokban tárolt enzimek
aktivizálódnak, amelyek az anyagcsere katalizátorai, ezek indítják el a
különféle kémiai reakciókat a szervezetben. Leggyakoribb anyagok a csírákban:
A-, B-komplex, C-, D-, E-, G-, H-, K-, U.-vitaminok, kalcium, magnézium,
foszfor, klór, kálium, nátrium, szilícium, szelén, jód.
Ezek
az anyagok a szervezet számára a legkönnyebben hasznosítható alakban, könnyen emészthetően
vannak jelen, így mintegy előre feldolgozott táplálékként tehermentesítik azt.
A
Mezőgazdasági Áruházban Gyöngyösön néhány napja az alábbi csírák voltak
kaphatóak: vöröskáposzta, vöröshagyma, zsázsa, búza, mustár, retek, brokkoli.
Áruk egységesen 245.- Ft.
A
magok csíráztatása olcsó, egyszerű és látványos, a „milyen ügyes kis kertész
vagyok” örömét adja a „gazdának”. Jó érzés a saját magunk által nevelt
búzafüvet otthon „learatni” és frissen elropogtatni. Az élő táplálék friss
energiával táplálja a testet és a lelket egyaránt.
Források:
Tanácsok
és receptek tavaszra
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése