Beköszöntő

Kedves Látogató !

Mindenkivel szeretnénk megosztani tapasztalatainkat,gondolatainkat és tévedéseinket, akik szeretnének holnaptól egészségesebben táplálkozni és élni.Mindenki olvas az egészségesebb életről sok jót és szépet.Másnap eldönti, holnaptól ő is kipróbálja és akkor jönnek a de-k. Hol lehet kapni ? Hol találom ? Hogyan csináljam ? Folytatás az ökooldalakon.


2012. július 10., kedd

Édes élet árnyékos oldalán


Ha eddig még nem vetél jázmin pakócát,virágport és mézet, akkor most írunk a cukor fogyasztáshoz 9 indokot,hogy miért ne vegyél és egyél sok cukrot,különösen fehérített répa cukrot.


Granulált cukor tápanyag egyenértke 100g = 1620 kJ
szénhidrátok
99,98 g

cukor
99,91 g

zsír
00,00g

fehérje
00,00g

víz
00,03g

Riboflavin
01,00g

Kalcium
00,001g

Vas
00,0001g

Kálium
00,02g



1. Drasztikus vércukor-ingadozást okoz

Az instabil vércukorszint gyakran vezet fáradtsághoz, hangulati ingadozásokhoz, fejfájáshoz és még több cukros étel utáni vágyakozáshoz. Ez elindítja azt a függőségi ciklust, amikor minden új adag cukortól átmenetileg jobban érzed magad, de egy kicsivel később már újra éhes vagy, vagy kimondottan szénhidrátot kívánsz. Azok, akik kerülik a cukrokat (és a magas glikémiás indexű szénhidrátokat), nem is éreznek késztetést az ilyen ételek fogyasztására, energikusabbak, kiegyensúlyozottabbak.

2. Növeli az elhízás, a diabétesz és a szívbetegségek előfordulásának kockázatát

Nagyszabású tanulmányok is bizonyították már, hogy minél több magas glikémiás indexű táplálékot (pl. cukrok) fogyaszt egy személy, annál magasabb a kockázata az említett kevéssé optimális állapotok előfordulásának. A fölösleges mennyiségű cukor zsírrá alakulva raktározódik a testen - tehát a háj végül is a cukorból (is) lesz. A közelmúltban napvilágra kerülő kutatási eredmények szerint a magas glikémiás indexű táplálkozásnak a rák bizonyos fajtáihoz is köze van.

3. Gátolja az immunrendszer működését

Az embereken végzett kutatások még viszonylag hiányosak, de az állatkísérletek egyértelműen arra utalnak, hogy a cukor elnyomja az immunválaszt. Azt is tudjuk, hogy a baktériumok és az élesztőgombák cukron élnek, és amikor ezeknek az organizmusoknak felborul az egyensúlya a testben, sokkal gyakoribbak és valószínűbbek a fertőzések és a betegségek.


4. Króm-elégedetlenséghez vezethet

Ez amolyan 22-es csapdája. Ha sok cukrot és más, finomított szénhidrátot fogyasztasz,valószínűleg nem veszel magadhoz elegendő nyomelemet - így krómot sem -, közben a króm egyik fő funkciója az, hogy segítsen szabályozni a vércukor-szintet. A tudósok szerint például az amerikaiak 90%-a nem jut elegendő krómhoz, pedig az számos állati eredetű élelmiszerben, tengeri herkentyűben és növényben megtalálható. Még a gabonákban is, amelyek sajnos a finomítási eljárás során elveszítik króm-tartalmukat.

5. Felgyorsítja az öregedést

Ráadásul erősen hozzájárul a legnyilvánvalóbb tünethez: a megereszkedett bőrhöz. Bizonyos fajta cukrok miután bekerültek a véráramba, protein-részecskékhez tapadnak. Ezek az új molekulák szerepet játszanak abban, hogy az öregedő szövetek elveszítik a rugalmasságukat - a bőrtől a szerveken át az artériákig minden szövet. Minél több cukor kering a véredben, annál gyorsabban megy végbe ez a károsodás.

6. Fogszuvasodást okoz

A többi, komoly betegségeket okozó hatás mellett gyakran elfeledkezünk erről az alapvető indokról. Amikor cukor csücsül a fogak felszínén, az sokkal gyorsabban okoz szuvasodást, mint bármilyen más táplálék. A gyerekeknek - és talán neked is - megrázó kísérlet lehet, ha az épp kihullott tejfogát egy éjszakára beáztatod egy kis kólába. Ráadásul a cukorfogyasztás savassá teszi a nyálat, ami folyamatosan "eszi" a zománcot, és az ínyeknek sem jó.

7. A gyerekeknél viselkedési- és tanulási problémákat okoz

Egyre több kutatás támasztja alá azt a megfigyelést, hogy a cukros ételeket nem, vagy csak ritkán fogyasztó gyerekek sokkal nyugodtabbak és jobban koncentrálnak, mint a sok cukrot fogyasztó társaik. A hiperaktivitás, az agresszió és az úgynevezett figyelemzavar önkényesen kitalált betegségek, és semmiképp nem gyógyszerrel kell kezelni: a finomított szénhidrátok kiiktatása csodákat tesz.

8. Növeli a stresszt

Amikor stresszes állapotban vagyunk, a szervezet stresszhormon-szintje megemelkedik: ez a szervezet készenléti állapota a veszély esetén való menekülésre. Ugyanezek a kémiai anyagok akkor is működésbe lépnek, amikor nagy mennyiségű cukrot fogyasztunk, hiszen a jelenség fizikailag hasonló: oda-vissza működik a testben. Mindössze egy cukormentes hét elképesztő változást hoz a mentális állapotunkban.

9. Megfoszt a vitaminoktól

A cukor és a finomított szénhidrátok fogyasztása szinte vákuum-szerűen szívja ki a B-vitaminokat a szervezetből. A B-vitamin pedig létfontosságú az idegek és az agy megfelelő működéséhez, az energiatermeléshez, és hiányuk depresszióhoz, bőrbetegségekhez, fáradtsághoz vezet.

A teljes cikk a kiskegyed.hu-n is olvasható .

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése