Ha eddig még nem vetél jázmin pakócát,virágport és mézet, akkor most írunk a cukor fogyasztáshoz 9 indokot,hogy miért ne vegyél és egyél sok cukrot,különösen fehérített répa cukrot.
Granulált cukor tápanyag egyenértke 100g = 1620 kJ
|
||
szénhidrátok
|
99,98 g
|
|
cukor
|
99,91 g
|
|
zsír
|
00,00g
|
|
fehérje
|
00,00g
|
|
víz
|
00,03g
|
|
Riboflavin
|
01,00g
|
|
Kalcium
|
00,001g
|
|
Vas
|
00,0001g
|
|
Kálium
|
00,02g
|
1. Drasztikus vércukor-ingadozást okoz
Az instabil vércukorszint gyakran vezet fáradtsághoz, hangulati ingadozásokhoz, fejfájáshoz és még több cukros étel utáni vágyakozáshoz. Ez elindítja azt a függőségi ciklust, amikor minden új adag cukortól átmenetileg jobban érzed magad, de egy kicsivel később már újra éhes vagy, vagy kimondottan szénhidrátot kívánsz. Azok, akik kerülik a cukrokat (és a magas glikémiás indexű szénhidrátokat), nem is éreznek késztetést az ilyen ételek fogyasztására, energikusabbak, kiegyensúlyozottabbak.
2. Növeli az elhízás, a diabétesz és a szívbetegségek előfordulásának kockázatát
Nagyszabású tanulmányok is bizonyították már, hogy minél több magas glikémiás indexű táplálékot (pl. cukrok) fogyaszt egy személy, annál magasabb a kockázata az említett kevéssé optimális állapotok előfordulásának. A fölösleges mennyiségű cukor zsírrá alakulva raktározódik a testen - tehát a háj végül is a cukorból (is) lesz. A közelmúltban napvilágra kerülő kutatási eredmények szerint a magas glikémiás indexű táplálkozásnak a rák bizonyos fajtáihoz is köze van.
3. Gátolja az immunrendszer működését
Az embereken végzett kutatások még viszonylag hiányosak, de az állatkísérletek egyértelműen arra utalnak, hogy a cukor elnyomja az immunválaszt. Azt is tudjuk, hogy a baktériumok és az élesztőgombák cukron élnek, és amikor ezeknek az organizmusoknak felborul az egyensúlya a testben, sokkal gyakoribbak és valószínűbbek a fertőzések és a betegségek.
4. Króm-elégedetlenséghez vezethet
Ez amolyan 22-es csapdája. Ha sok cukrot és más, finomított szénhidrátot fogyasztasz,valószínűleg nem veszel magadhoz elegendő nyomelemet - így krómot sem -, közben a króm egyik fő funkciója az, hogy segítsen szabályozni a vércukor-szintet. A tudósok szerint például az amerikaiak 90%-a nem jut elegendő krómhoz, pedig az számos állati eredetű élelmiszerben, tengeri herkentyűben és növényben megtalálható. Még a gabonákban is, amelyek sajnos a finomítási eljárás során elveszítik króm-tartalmukat.
5. Felgyorsítja az öregedést
Ráadásul erősen hozzájárul a legnyilvánvalóbb tünethez: a megereszkedett bőrhöz. Bizonyos fajta cukrok miután bekerültek a véráramba, protein-részecskékhez tapadnak. Ezek az új molekulák szerepet játszanak abban, hogy az öregedő szövetek elveszítik a rugalmasságukat - a bőrtől a szerveken át az artériákig minden szövet. Minél több cukor kering a véredben, annál gyorsabban megy végbe ez a károsodás.
6. Fogszuvasodást okoz
A többi, komoly betegségeket okozó hatás mellett gyakran elfeledkezünk erről az alapvető indokról. Amikor cukor csücsül a fogak felszínén, az sokkal gyorsabban okoz szuvasodást, mint bármilyen más táplálék. A gyerekeknek - és talán neked is - megrázó kísérlet lehet, ha az épp kihullott tejfogát egy éjszakára beáztatod egy kis kólába. Ráadásul a cukorfogyasztás savassá teszi a nyálat, ami folyamatosan "eszi" a zománcot, és az ínyeknek sem jó.
7. A gyerekeknél viselkedési- és tanulási problémákat okoz
Egyre több kutatás támasztja alá azt a megfigyelést, hogy a cukros ételeket nem, vagy csak ritkán fogyasztó gyerekek sokkal nyugodtabbak és jobban koncentrálnak, mint a sok cukrot fogyasztó társaik. A hiperaktivitás, az agresszió és az úgynevezett figyelemzavar önkényesen kitalált betegségek, és semmiképp nem gyógyszerrel kell kezelni: a finomított szénhidrátok kiiktatása csodákat tesz.
8. Növeli a stresszt
Amikor stresszes állapotban vagyunk, a szervezet stresszhormon-szintje megemelkedik: ez a szervezet készenléti állapota a veszély esetén való menekülésre. Ugyanezek a kémiai anyagok akkor is működésbe lépnek, amikor nagy mennyiségű cukrot fogyasztunk, hiszen a jelenség fizikailag hasonló: oda-vissza működik a testben. Mindössze egy cukormentes hét elképesztő változást hoz a mentális állapotunkban.
9. Megfoszt a vitaminoktól
A cukor és a finomított szénhidrátok fogyasztása szinte vákuum-szerűen szívja ki a B-vitaminokat a szervezetből. A B-vitamin pedig létfontosságú az idegek és az agy megfelelő működéséhez, az energiatermeléshez, és hiányuk depresszióhoz, bőrbetegségekhez, fáradtsághoz vezet.
A teljes cikk a kiskegyed.hu-n is olvasható .
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése