Már elmúlt négy hét a mézszezonból , megjelentek a friss virágporok és a frissen pergetett mézek.Itt az idő,hogy kreatívan álljunk a konyhapultunk előtt és kitaláljuk a napi bombát . Ha szorgalmasak voltunk már kora reggeli piacon begyűjtöttük a virágport,a frisset,szárítás nélkül . Ha nagyon ,nagyon szorgalmasak voltunk, akkor idei mézet is vettünk hozzá.
A virágport több hónapos tároláshoz tartósítani kell .Tudjuk ,hogy a hímivarsejtek korán elvesztik képességüket és hűtés mellett is két három hét múlva zöldülnek,savanyodnak és vitamin tartalmuk is romlik oxidációjukkal arányosan. Tudjuk,hogy önmagában fogyasztva a virágpor nem a legjobb csemege. Mi a megoldás ? A mézet és a virágport összekeverjük.
Ha önmagában akarom tartósítani a virágport akkor le kell szárítanom .Bonyolult és veszélyes folyamat a szárítás .Nem tudjuk mérni a hőmérsékletet ha túl magas elvesznek a vitaminok ,nem tudjuk mérni a maradó vizet,ha túl magas tovább romlik az állaga . Egyszerűbb megoldás ,ha a híres botmixerünket elővesszük és a megfelelő daráló edényben összezúzzuk hintő porrá.Utána a mézet langyos 25 C fokos vízben felmelegítjük,folyósabbá tesszük és szép lassan bele keverjük a port a mézbe . Tömeg arányban próbáljuk : méz : virágpor = 1: 2 -öt elérni . Tehát ehhez az eljáráshoz nagyon kevés méz kell .Ha kevésbé jó a mixerünk, akkor tegyünk hozzá több mézet,annyit hogy a méz a virágpor porszemcséket teljesen zá körbe zárja. Ez teljesen tartósítja a virágport és 100%-ban ötvözi mindkét élelem előnyös tulajdonságait . A méz elveszti hátrányos gyorsan folyós csöpögős tulajdonságát,nagyszerűen kenhetővé válik. A keverék nagyon szép arany barnás színben fog pompázni . Lehet fotózni,feltölteni és utána lájkolni is.
Nagy előnye a bombának,hogy saját magad készítetted.Az van benne, amit bele tettél .
Egészségi állapotra gyakorolt hatásai:
- Nagyon jó hatású a máj és a gyomor megbetegedései esetében ( sárgaság, májduzzadás, májcirózis, gyomorfekély)
- Antibakteriális hatású
- Erősíti az emberi szervezet ellenálló képességét a betegségekkel szemben (pl. daganatos betegségek) és segít a betegségek leküzdésében, felépülésben
- Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, így kúraszerű fogyasztása révén a vérkép is normalizálódhat
- Rendszeres fogyasztása segít az étvágytalanság, alvászavarok, stressz, ingerlékenység leküzdésében
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése