Egy amerikai felmérés szerint az étel pazarlása az, ami miatt a legtöbb amerikainak bűntudata van, legalábbis, ha zöld magatartásáról kérdezik. Tízből négyüket rosszul érinti, ha ételt kell kidobniuk. Ennek ellenére az Egyesült Államokban megvásárolt étel 40 százaléka szemétbe kerül.
Az Eco Puls felmérése során arra volt kíváncsi, melyek azok az
általánosan zöldnek tartott magatartásformák, amelyek nem teljesítése esetén az
amerikai fogyasztók leginkább bűntudatot éreznek. A lekérdezés szerint nem az
elpazarolt energia, hanem az elpazarolt étel okoz leginkább bűntudatot. Az
adatok azt mutatják, a megkérdezettek 39 százaléka érzi magát rosszul, ha
otthagyott ételt kell kidobni. A statisztikák szerint ugyanakkor ez gyakran
előfordul: a National Resources Defense Council környezetvédelmi szervezet friss adatai szerint az amerikaiak havonta fejenként mintegy 9
kilogramm élelmiszert dobnak ki, így az Egyesült Államokban megvásárolt étel 40
százaléka szemétbe kerül.
Lényegesen kevesebben, a válaszadók 27 százalék érzi
helytelennek, ha pazarolja a vizet, és ugyanennyien gondolják rossznak, ha
feleslegesen ég a villany. A zöld-bűnök listáján 22 százalékos aránnyal
szerepelnek az áram alatt felejtett töltők, 21 százalékkal az újrahasznosítás
elmaradása, 20-20 százalékkal az otthon maradt bevásárló szatyrok és a fogmosás
közben nyitva maradt csapok.
Érdekesség,
hogy bizonyos, a környezetvédők által gyakran hangoztatott tényezők nem
váltanak viszont ki bűntudatot. Alig 9 százalék érzi magát kényelmetlenül
attól, hogy nem vásárol energiatakarékos izzót, 6 százalékot zavar, ha
vegyszeres megoldással gondozza növényeit és a kerti gyepet, illetve ugyanennyi
válaszadót foglalkoztat, ha locsolásnál szükségtelen ideig öntözi a gyepet.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése