Beköszöntő

Kedves Látogató !

Mindenkivel szeretnénk megosztani tapasztalatainkat,gondolatainkat és tévedéseinket, akik szeretnének holnaptól egészségesebben táplálkozni és élni.Mindenki olvas az egészségesebb életről sok jót és szépet.Másnap eldönti, holnaptól ő is kipróbálja és akkor jönnek a de-k. Hol lehet kapni ? Hol találom ? Hogyan csináljam ? Folytatás az ökooldalakon.


2012. augusztus 28., kedd

Ezek az amerikaiak...........


Egy amerikai felmérés szerint az étel pazarlása az, ami miatt a legtöbb amerikainak bűntudata van, legalábbis, ha zöld magatartásáról kérdezik. Tízből négyüket rosszul érinti, ha ételt kell kidobniuk. Ennek ellenére az Egyesült Államokban megvásárolt étel 40 százaléka szemétbe kerül.


Az Eco Puls felmérése során arra volt kíváncsi, melyek azok az általánosan zöldnek tartott magatartásformák, amelyek nem teljesítése esetén az amerikai fogyasztók leginkább bűntudatot éreznek. A lekérdezés szerint nem az elpazarolt energia, hanem az elpazarolt étel okoz leginkább bűntudatot. Az adatok azt mutatják, a megkérdezettek 39 százaléka érzi magát rosszul, ha otthagyott ételt kell kidobni. A statisztikák szerint ugyanakkor ez gyakran előfordul: a National Resources Defense Council környezetvédelmi szervezet friss adatai szerint az amerikaiak havonta fejenként mintegy 9 kilogramm élelmiszert dobnak ki, így az Egyesült Államokban megvásárolt étel 40 százaléka szemétbe kerül.

Lényegesen kevesebben, a válaszadók 27 százalék érzi helytelennek, ha pazarolja a vizet, és ugyanennyien gondolják rossznak, ha feleslegesen ég a villany. A zöld-bűnök listáján 22 százalékos aránnyal szerepelnek az áram alatt felejtett töltők, 21 százalékkal az újrahasznosítás elmaradása, 20-20 százalékkal az otthon maradt bevásárló szatyrok és a fogmosás közben nyitva maradt csapok.

Érdekesség, hogy bizonyos, a környezetvédők által gyakran hangoztatott tényezők nem váltanak viszont ki bűntudatot. Alig 9 százalék érzi magát kényelmetlenül attól, hogy nem vásárol energiatakarékos izzót, 6 százalékot zavar, ha vegyszeres megoldással gondozza növényeit és a kerti gyepet, illetve ugyanennyi válaszadót foglalkoztat, ha locsolásnál szükségtelen ideig öntözi a gyepet.

Ha az emberek csupán 15 százalékkal csökkentenék a kidobott élelmiszermennyiséget, azzal évente több mint 25 millió amerikai tudna jóllakni. Ez különösen azért fontos, mert a statisztikák szerint minden hatodik amerikainak nem jut elegendő étel az asztalára - fűzi hozzá a tanács.

Az átlagos amerikai fogyasztó tízszer több ételt pazarol el mint egy délkelet-ázsiai, és másfélszer annyit mint az 1970-es évek Amerikájában. A zöldek szerint ennek megváltoztatásához többek között módosulásokra van szükség az ellátási láncban és a fogyasztói magatartásban, emellett növelni kell a vásárlók tudatosságát.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése