Beköszöntő

Kedves Látogató !

Mindenkivel szeretnénk megosztani tapasztalatainkat,gondolatainkat és tévedéseinket, akik szeretnének holnaptól egészségesebben táplálkozni és élni.Mindenki olvas az egészségesebb életről sok jót és szépet.Másnap eldönti, holnaptól ő is kipróbálja és akkor jönnek a de-k. Hol lehet kapni ? Hol találom ? Hogyan csináljam ? Folytatás az ökooldalakon.


2012. május 6., vasárnap

Jönnek a flavonoidok .Állítsd meg őket !





Flavonoidok antioxidáns, antikarcinogén és gyulladáscsökkentő, összességében egészségvédő és betegségmegelőző hatásúak .


Itt van a lehetőség gyűjtsük a természetes flavonoidokot. Ne hagyd ki ! Ne menjenek el melletted ! Bevitele katalizálja az egyéb vitaminok,de leginkább a E és C vitaminok kedvező hatását .

Két hét múlva itt a szabadföldi,magas tápértékű eper, a dió után a legnagyobb mennyiségben tartalmaz flavonodiokat .


1. táblázat: növényi élelmiszerek flavonoidtartalma (mg/kg)
MimaKVEHEMMIRLUTAPIÖsszes
Zöldségek
Brokkoli15,430,8  nda nd nd46,2
Karalábé4,024,3 nd 13,0 nd41,3
Fehérkáposzla1,611,9 nd 4,2 nd17,7
Vöröshagyma121,52,6 nd nd nd124,1
Lilahagyma171,924,3 nd nd nd195,6
Paprika9,4nd nd 10,7 nd20,1
Fodros saláta35,0 8,4 nd 3,9 nd47,3
Spenót272,2 nd nd 66,4 nd338,6
Zellerzöldnd nd 43,4 111,4248402,8
Zelter gyökér1,8 nd nd nd24,125,9
Fehérrépa3,2 22,7 85,4 nd154,0265,3
Torma5,7 25,7 nd 9,0nd40,4
Gyümölcsök
Alma38,3 nd nd nd 27,0 65,3
Körte24,7 nd nd nd nd 24,7
Görögdinnyend ndnd  nd 18,4 18,4
Sárgadinnyend  nd nd nd 25,8 25,8
Szilva 23,3 nd nd nd nd 23,3
Sárgabarack 11,5 nd nd nd nd 11,5
Meggy 29,2 nd nd nd nd 29,2
Szeder  14,0 nd 638 nd nd 650
Eper 9,0 nd 994 nd nd 1003
Dio nd nd 4565 nd nd 4565
Kivi nd nd nd nd 23,3 22,3
Banán nd nd 22,8 nd nd 22,8


flavonoidok biológiai hatásait számos kutatóintézetben tanulmányozták. A részben vagy teljesen bizonyított hatások meglehetősen szerteágazóak. A flavonoidokkalkapcsolatos kutatások kezdetén a vizsgálatok nagy része in vitro (kémcsőben, nem élő szervezetben) körülmények között történt, de az utóbbi öt évben megsokszorozódott az in vivo (élő szervezeten belül, kísérleti állatokban vagy embereken végzett) tanulmányok száma is.






A vizsgálatok alapján a következő biokémiai folyamatok köré csoportosíthatók a flavonoidok kedvező hatásai:

- antioxidáns hatás, szabad gyök befogás
- az immunrendszer működését befolyásoló hatás
- asztma, és allergiaellenes hatás
- egyes enzimek működésének módosítása
- vírus-, és baktériumellenes hatás
- ösztrogén hatás (izoflavonoidok)
- karcinogenezist és mutagenezist (kóros mutáció) befolyásoló tényező
- májvédő hatás
- a véredényrendszer, elsősorban a hajszálerek rugalmasságát és áteresztő képességét befolyásoló hatás

A fenti tulajdonságok több esetben egymással összefüggnek: pl. a májvédő hatás a szabad gyök befogó tulajdonsággal.

flavonoidok biológiai hatásai széles skálán mozognak. Leírták már antineoplasztikus, antimutagén (kóros mutációt megelőző), gyulladáscsökkentő, antidiabetikus (vércukor csökkentő), allergiaellenes, antiszklerotikus és egyéb hatásukat. 


Az AntalVali.com támogatásával .

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése