Flavonoidok antioxidáns, antikarcinogén és gyulladáscsökkentő, összességében egészségvédő és betegségmegelőző hatásúak .
Két hét múlva itt a szabadföldi,magas tápértékű eper, a dió után a legnagyobb mennyiségben tartalmaz flavonodiokat .
1. táblázat: növényi élelmiszerek flavonoidtartalma (mg/kg)
Mima | KVE | HEM | MIR | LUT | API | Összes |
Zöldségek | ||||||
Brokkoli | 15,4 | 30,8 | nda | nd | nd | 46,2 |
Karalábé | 4,0 | 24,3 | nd | 13,0 | nd | 41,3 |
Fehérkáposzla | 1,6 | 11,9 | nd | 4,2 | nd | 17,7 |
Vöröshagyma | 121,5 | 2,6 | nd | nd | nd | 124,1 |
Lilahagyma | 171,9 | 24,3 | nd | nd | nd | 195,6 |
Paprika | 9,4 | nd | nd | 10,7 | nd | 20,1 |
Fodros saláta | 35,0 | 8,4 | nd | 3,9 | nd | 47,3 |
Spenót | 272,2 | nd | nd | 66,4 | nd | 338,6 |
Zellerzöld | nd | nd | 43,4 | 111,4 | 248 | 402,8 |
Zelter gyökér | 1,8 | nd | nd | nd | 24,1 | 25,9 |
Fehérrépa | 3,2 | 22,7 | 85,4 | nd | 154,0 | 265,3 |
Torma | 5,7 | 25,7 | nd | 9,0 | nd | 40,4 |
Gyümölcsök | ||||||
Alma | 38,3 | nd | nd | nd | 27,0 | 65,3 |
Körte | 24,7 | nd | nd | nd | nd | 24,7 |
Görögdinnye | nd | nd | nd | nd | 18,4 | 18,4 |
Sárgadinnye | nd | nd | nd | nd | 25,8 | 25,8 |
Szilva | 23,3 | nd | nd | nd | nd | 23,3 |
Sárgabarack | 11,5 | nd | nd | nd | nd | 11,5 |
Meggy | 29,2 | nd | nd | nd | nd | 29,2 |
Szeder | 14,0 | nd | 638 | nd | nd | 650 |
Eper | 9,0 | nd | 994 | nd | nd | 1003 |
Dio | nd | nd | 4565 | nd | nd | 4565 |
Kivi | nd | nd | nd | nd | 23,3 | 22,3 |
Banán | nd | nd | 22,8 | nd | nd | 22,8 |
A flavonoidok biológiai hatásait számos kutatóintézetben tanulmányozták. A részben vagy teljesen bizonyított hatások meglehetősen szerteágazóak. A flavonoidokkalkapcsolatos kutatások kezdetén a vizsgálatok nagy része in vitro (kémcsőben, nem élő szervezetben) körülmények között történt, de az utóbbi öt évben megsokszorozódott az in vivo (élő szervezeten belül, kísérleti állatokban vagy embereken végzett) tanulmányok száma is.
A vizsgálatok alapján a következő biokémiai folyamatok köré csoportosíthatók a flavonoidok kedvező hatásai:
- antioxidáns hatás, szabad gyök befogás
- az immunrendszer működését befolyásoló hatás
- asztma, és allergiaellenes hatás
- egyes enzimek működésének módosítása
- vírus-, és baktériumellenes hatás
- ösztrogén hatás (izoflavonoidok)
- karcinogenezist és mutagenezist (kóros mutáció) befolyásoló tényező
- májvédő hatás
- a véredényrendszer, elsősorban a hajszálerek rugalmasságát és áteresztő képességét befolyásoló hatás
A fenti tulajdonságok több esetben egymással összefüggnek: pl. a májvédő hatás a szabad gyök befogó tulajdonsággal.
A flavonoidok biológiai hatásai széles skálán mozognak. Leírták már antineoplasztikus, antimutagén (kóros mutációt megelőző), gyulladáscsökkentő, antidiabetikus (vércukor csökkentő), allergiaellenes, antiszklerotikus és egyéb hatásukat.
Az AntalVali.com támogatásával .
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése