Beköszöntő

Kedves Látogató !

Mindenkivel szeretnénk megosztani tapasztalatainkat,gondolatainkat és tévedéseinket, akik szeretnének holnaptól egészségesebben táplálkozni és élni.Mindenki olvas az egészségesebb életről sok jót és szépet.Másnap eldönti, holnaptól ő is kipróbálja és akkor jönnek a de-k. Hol lehet kapni ? Hol találom ? Hogyan csináljam ? Folytatás az ökooldalakon.


2012. április 2., hétfő

Az első tavaszi vitamin forrás


A hónapos retket szinte az egész Földön termelik. Európába Marco Polo hozta be Kínából.
Hidegtűrő magja már 2-3 °C-on kezd csirázni, és 15-20 °C-on kel ki a leggyorsabban. Később, a gumóképződéshez sincs szüksége nagyobb melegre. Minthogy azonban kedveli a nyirkos talajt és a párás levegőt, ezért érdemes fólia alatt termeszteni.
A hónapos retek jellegzetesen hosszú nappalos növény, ami azt jelenti, hogy nyár felé haladva - amikor már hosszabbak a nappalok, és rövidebbek az éjszakák - könnyen felmagzik, és nem fejleszt gumót. Ezért csak kora tavasszal érdemes vetni. Fényre azonban mégiscsak szüksége van, mert e nélkül a növények megnyúlnak, nagy lombjuk fejlődik, de a gumóképződésük gyenge lesz.

A piros hónapos retek márciusban már a szabadföldben is terem, így az első tavaszi vitaminforrások ( U vitamint tartalmaz )közé tartozik. Többnyire nyersen fogyasztjuk. Édeskés ízű, nem csípős változatát lereszelve, nyolc hónapos kortól a kisbabák is kaphatják.


                   Vitamin - U (metil-metionin)


Az U- vitamint amikor felfedezték, tulajdonságai alapján a vitaminok közé sorolták, azóta kiderült, hogy tulajdonképpen a methioninsavak családjába tarozik, de „ráragadt” az eredeti neve, mint U- vitamin.

Az U- vitamin védi a sejtfalakat, nyálkahártyákat a sérüléstől és elősegíti a regenerációjukat (gyomor, bélnyálkahártya). Az U- vitamin gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik és segíti az immunrendszer folyamatait, fekély ellenes vitaminnak is nevezik (Csak orvosi recept alapján lehet hozzájutni).

U- vitamin táplálék–forrás: a nyers káposztában (főleg a kelkáposztában), paradicsomban, retekben, spárgában, petrezselyemben, banánban, csalánlevélben található nagyobb mennyiségben.


Reteksaláta
Tíz piros retket vékonyabb cikkekre vágunk, tíz szál újhagymát felkarikázunk, és egy kisebb fej jégsalátát kockákra vágunk. A zöldségeket összekeverjük. Az öntethez két doboz natúr joghurtot sóval, csipetnyi pirospaprikával, aprított kapor- vagy petrezselyemzölddel (mélyhűtött is lehet) és egy evőkanál csíraolajjal (kukorica vagy repce) elkeverünk, majd a salátára öntjük, és jól összeforgatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése