A hónapos retket szinte az egész Földön termelik. Európába Marco
Polo hozta be Kínából.
Hidegtűrő magja már 2-3 °C-on kezd csirázni, és 15-20 °C-on kel ki
a leggyorsabban. Később, a gumóképződéshez sincs szüksége nagyobb melegre.
Minthogy azonban kedveli a nyirkos talajt és a párás levegőt, ezért érdemes
fólia alatt termeszteni.
A hónapos retek jellegzetesen hosszú nappalos növény, ami azt
jelenti, hogy nyár felé haladva - amikor már hosszabbak a nappalok, és
rövidebbek az éjszakák - könnyen felmagzik, és nem fejleszt gumót. Ezért csak
kora tavasszal érdemes vetni. Fényre azonban mégiscsak szüksége van, mert e
nélkül a növények megnyúlnak, nagy lombjuk fejlődik, de a gumóképződésük gyenge
lesz.
A piros hónapos
retek márciusban már a szabadföldben is terem, így az első tavaszi
vitaminforrások ( U vitamint tartalmaz )közé tartozik. Többnyire nyersen
fogyasztjuk. Édeskés ízű, nem csípős változatát lereszelve, nyolc hónapos
kortól a kisbabák is kaphatják.
Vitamin - U (metil-metionin)
Az U- vitamint amikor felfedezték, tulajdonságai alapján a vitaminok közé
sorolták, azóta kiderült, hogy tulajdonképpen a methioninsavak családjába
tarozik, de „ráragadt” az eredeti neve, mint U- vitamin.
Az U- vitamin védi a sejtfalakat, nyálkahártyákat a sérüléstől és elősegíti a regenerációjukat (gyomor, bélnyálkahártya). Az U- vitamin gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik és segíti az immunrendszer folyamatait, fekély ellenes vitaminnak is nevezik (Csak orvosi recept alapján lehet hozzájutni).
U- vitamin táplálék–forrás: a nyers káposztában (főleg a kelkáposztában), paradicsomban, retekben, spárgában, petrezselyemben, banánban, csalánlevélben található nagyobb mennyiségben.
Az U- vitamin védi a sejtfalakat, nyálkahártyákat a sérüléstől és elősegíti a regenerációjukat (gyomor, bélnyálkahártya). Az U- vitamin gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik és segíti az immunrendszer folyamatait, fekély ellenes vitaminnak is nevezik (Csak orvosi recept alapján lehet hozzájutni).
U- vitamin táplálék–forrás: a nyers káposztában (főleg a kelkáposztában), paradicsomban, retekben, spárgában, petrezselyemben, banánban, csalánlevélben található nagyobb mennyiségben.
Reteksaláta
Tíz piros retket vékonyabb cikkekre vágunk, tíz szál újhagymát felkarikázunk, és egy kisebb fej jégsalátát kockákra vágunk. A zöldségeket összekeverjük. Az öntethez két doboz natúr joghurtot sóval, csipetnyi pirospaprikával, aprított kapor- vagy petrezselyemzölddel (mélyhűtött is lehet) és egy evőkanál csíraolajjal (kukorica vagy repce) elkeverünk, majd a salátára öntjük, és jól összeforgatjuk.
Tíz piros retket vékonyabb cikkekre vágunk, tíz szál újhagymát felkarikázunk, és egy kisebb fej jégsalátát kockákra vágunk. A zöldségeket összekeverjük. Az öntethez két doboz natúr joghurtot sóval, csipetnyi pirospaprikával, aprított kapor- vagy petrezselyemzölddel (mélyhűtött is lehet) és egy evőkanál csíraolajjal (kukorica vagy repce) elkeverünk, majd a salátára öntjük, és jól összeforgatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése