Beköszöntő

Kedves Látogató !

Mindenkivel szeretnénk megosztani tapasztalatainkat,gondolatainkat és tévedéseinket, akik szeretnének holnaptól egészségesebben táplálkozni és élni.Mindenki olvas az egészségesebb életről sok jót és szépet.Másnap eldönti, holnaptól ő is kipróbálja és akkor jönnek a de-k. Hol lehet kapni ? Hol találom ? Hogyan csináljam ? Folytatás az ökooldalakon.


2012. április 1., vasárnap

Medvehagyma - Allium ursinum


Megjelent a piacon a friss hazai medvehagyma .
Nézzük meg mire használható.




Népies nevei. Kígyó- vagy poroszhagyma, sajamás, salamás, sási-hagyma.
Leírása. Évelő. 15-25 cm magas. Hagymája megnyúlt buzogány alakú (45 mm hosszú és 5 mm vastag). Rendesen kétlevelű, levelei hosszú nyelűek, a külső levél hüvelye hártyás. Levéllemezük átlag 15 cm hosszú és 4 cm széles, és sötétebb zöld fonákukat fordítják a nap felé. Virágzata ernyő alakú, virágai hófehérek. Április-májusban virágzik.
Összetéveszthetősége. Nincs. (Bár levele hasonlít a mérgező gyöngyvirághoz.)
Előfordulása. Az egész országban, minden hegyvidékén, kiváltképpen bükkösökben, hegyi patakok közelében, erdőktől rabolt kertekben, rendesen olyan nagy mennyiségben, hogy az egész tájék fokhagymaszagot kap tőle.
Felhasználása. A fiatal leveleket salátának, mártásnak és fűszernövénynek használhatjuk levesekben és főzelékekben. Gyógynövényként közismert.
Gyűjtési ideje. Virágzás előtt hagymáját és leveleit szokták gyűjteni.
A medvehagyma fiatal leveleit és hagymáját használják gyógyászati célokra. A tavaszi hónapokban gyűjtik. Hagymáját a vöröshagymához hasonlatosan tárolják. A medvehagyma levelét gyógynövény boltokban is árusítják.
http://common.hazipatika.com/t.gif
Mi van benne?
http://common.hazipatika.com/t.gif
A növény szerves kénvegyületeket (alkilcisztein-szulfoxidokat) tartalmaz.
http://common.hazipatika.com/t.gif
Mire jó?
http://common.hazipatika.com/t.gif
Fokozza az étvágyat és az emésztőrendszer működését. Vérnyomáscsökkentő és vérzsír csökkentő hatása ismert, C-vitamin tartalmának köszönhetően pedig javítja a szervezet ellenálló-képességét.
http://common.hazipatika.com/t.gif
A népi orvoslás a medvehagymát termesztett társához hasonlóan felső légúti megbetegedések megelőzésére és a kialakult hurut súlyosságának csökkentésére, továbbá bélfertőtlenítő, emésztést javító tulajdonsága miatt egyes emésztési panaszok kezelésére alkalmazza. http://common.hazipatika.com/t.gif
Tudományos megfigyelések szerint vérnyomáscsökkentő hatású, lassítja a koleszterin lerakódások kialakulását az érfalban, javítja a végtagok keringését. Laboratóriumi körülmények között a fokhagyma és a medvehagyma a vérszérum koleszterin szintjét csökkentették az alkalmazott hagymaadagok, a kéntartalmú tioszulfinátok, ajoének és ditiinek mennyiségétől függően a koleszterin szintézis befolyásolása révén. Szerves oldószerekkel képzett hagymakivonatok a koleszterinszintézist jelentős mértékben (akár 40%-ban) mérsékelték. A hagyma rendszeres fogyasztása a koleszterinszint csökkentésének és így számos szív-érrendszeri megbetegedés megelőzésének természetes gyógymódja.http://common.hazipatika.com/t.gif
Enyhe vérlemezke- (trombocita-) összecsapódást gátló aktivitással is rendelkezik. Véralvadásgátló szerekkel történő együttszedése nem javasolt, mert a vérzés létrejöttének kockázata fokozódhat. A megnövekedett vérzéshajlam miatt nem szabad hagymát enni műtétek előtt, és csak orvosi felügyelet mellett megengedett véralvadásgátlót, nem-szteroid gyulladáscsökkentőt szedő betegek számára a rendszeres hagymafogyasztás.
http://common.hazipatika.com/t.gif
Népi megfigyelés, hogy a hagyma bőrön történő külsődleges használata (borogatásként, lemosásként) jótékony hatású egyes gombás fertőzések kezelésében. Érzékeny bőrű egyének esetében azonban fokozott óvatosság szükséges, mivel az alkalmazása során bőrgyulladás jelentkezhet bőrkiütés, bőrpír formájában. Ilyen esetben használata felfüggesztendő. Érdemes először csak kis területre felvinni, és csak akkor alkalmazni kiterjedten, ha nem alakul ki hatására kellemetlen bőrreakció. http://common.hazipatika.com/t.gif
Bár humán klinikai eredmények nem támasztják alá a hagyma vércukorszintet és inzulin termelődést befolyásoló hatását, ennek ellenére cukorbetegek esetében ajánlott hagymakivonatot tartalmazó készítmények szedése esetén a vércukorszint rendszeres ellenőrzése
http://common.hazipatika.com/t.gif


Összefoglalva :

  • kiváló vértisztító
  • méregtelenítő
  • étvágygerjesztő
  • baktériumölő
  • koleszterin- és vérnyomáscsökkentő
  • elpusztítja a bélben a káros baktériumokat és gombákat
  • magas C-vitamin tartalmának köszönhetően javítja az általános közérzetet 
  • támogatja az immunrendszer működését
  • a népi gyógyászatban köhögés ellen is használják
  • az ízületekre is jó hatású
  • nehézfém kivezetésre (pl. amalgám) is alkalmazzák



Hogyan használjuk?
http://common.hazipatika.com/t.gif
Lé: A növény levelét préseljük ki, majd adjuk kefirhez, joghurthoz.
http://common.hazipatika.com/t.gif
Pesto: Vágjunk össze 8-10 darab medvehagyma-levelet, olívaolajjal, kevés sóval és esetleg reszelt parmezánnal, keverjük ki. Jól zárható üvegbe tegyük, hűtőszekrényben tároljuk! Tésztákhoz, rizshez, burgonyához kiváló!
http://common.hazipatika.com/t.gif
Receptek


Medvehagymaleves. 500 g medvehagymalevelet finomra vágunk, 3-4 evőkanálnyi napraforgóolajban megpároljuk, sózzuk. Kb. 1 lvíz hozzáadásával 1/2 óra hosszat főzzük. Két kávéskanálnyi keményítőlisztet egy üvegnyi borban feloldunk, hozzáöntjük, végül 4-5 tojássárgáját keverünk bele. Tálaláskor frissen pirított kenyérkockákat hintünk a tetejére.
Medvehagyma-főzelék. A leveleket megmossuk, olyan hosszú ideig főzzük, mint a spenótot. A főzővizet leszűrjük, a leveleket kinyomkodjuk és finomra vágjuk. Világos rántást készítünk, húslével feleresztjük, borssal fűszerezzük, felfőzzük. Tálalás előtt tejföllel ízesítjük.
Medvehagymamártás. Egy fej finomra vágott vöröshagymát szalonnán pirosra pirítunk. Ehhez maréknyi apróra vágott medvehagymát (levelet) adunk, rövid ideig pároljuk, majd 2 dl vörösborral felöntjük, két kiskanál paradicsompüré hozzáadásával további 5 percig pároljuk. Fűszernek szurokfüvet, kakukkfüvet, borsfüvet és paprikát használunk. Főtt tésztára öntve, sajttal megszórva fogyasztjuk.
Medvehagyma-saláta I. Kb. 1/2 kg frissen szedett, mosott, durvára vágott medvehagymalevelet joghurt (2 pohár) alapú, citrommal, sóval, olajjal elegyített salátaöntettel leöntünk. Fél órára hűtőgépbe tesszük érlelni.
Medvehagyma-saláta II. Az éppen kihajtó medvehagymákat (300 g) kiássuk, megtisztítjuk, gyökerét levágjuk. 10 percig húslében főzzük, kivesszük, lecsöpögtetjük, éles késsel hagymájával együtt szeletekre vágjuk. Salátástálba tesszük. Salátaöntetet készítünk 2 evőkanál borecetből, 3 evőkanál napraforgóolajból. Sóval, borssal ízesítjük. A salátára öntjük és megszórjuk metélőhagyma, zsázsa és tárkony finomra vágott keverékével.
Medvehagymás zakuszka. Március közepén a medvehagymákat kiássuk. Kb. 500 g-nyi mennyiséget alaposan megmosunk, megtisztítunk, gyökerét levágjuk. Vöröshagymát (2 db) tisztítunk, karikára vágunk. 1/2 liter vizet forralunk, abba sót, ecetet, babérlevelet, borsszemeket, gyömbért teszünk. A hagymákat negyedóráig ebben pácoljuk, utána szitán lecsöpögtetjük.
Tehéntúrót terítünk (500 g) a salátástál aljára, megsózzuk, néhány evőkanál hidegen préselt napraforgóolajjal meglocsoljuk. A pácolt hagymakarikákkal egyenletesen befedjük, borsot darálunk rá. A medvehagymát (hajtását és hagymáját) karikákra vágjuk, a túróra szórjuk. Azonnal tálaljuk.

Medvehagymás pizza. 25 dkg lisztet, 2 dkg langyos, cukros vízben felfuttatott élesztővel, kávéskanálnyi sóval, 2 evőkanál tejjel, 2 evőkanál olajjal és annyi vízzel, hogy félkemény tésztát kapjunk, jól összegyúrunk. Kendővel letakarva 1/2 óráig kelni hagyjuk, majd kikent sütőlapra vékonyan elterítjük. Erre paradicsomszeleteket, reszelt sajtot, 100-200 g-nyi metélt medvehagymát, fűszerként szurokfüvet, bazsalikomot, sót adunk. Sonkával, szalámival, olíva- és kapribogyóval, pepperonival díszíthetjük. Forró sütőben 10-20 percig sütjük.
Medvehagymás szendvics. Mustárt, Cayenne-borsot, sót, tehéntúrót (300 g) alaposan összekeverünk. Friss házikenyérre kenjük. Retekkarikákkal befedjük, megsózzuk. Apróra vágott medvehagymalevéllel meghintjük.
Medvehagyma kapri módra. Zöld bogyóit június közepén a virágkötés után gyűjtjük. Megsózzuk, néhány napig, amíg némi levet nem ereszt, pihentetjük. Gondosan lecsepegtetjük, tárkonyecetben felfőzzük, tiszta üvegekbe töltjük. 80 °C-os vízfürdőbe tesszük a lezárt üvegeket (kb. 10 percre). A csíramentes üvegeket hűvös, sötét helyen tároljuk. A medvehagymakapri a legjobb minőségű a hamis kaprik közül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése