Omega-3 telítetlen zsírsavak
A mezőgazdasági és ipari társadalmak megjelenésével a táplálkozásunkban egy hatalmas hiány jelent meg az omega-3 zsírsav felvételét illetően, ami az un. civilizációs betegségek sokaságának megjelenéséhez vezetett. Néhányat említünk, amelyek az omega-3 hiányra vezethetők vissza:
- magas koleszterin szint,
- szív és érrendszeri betegségek,
- időskori diabétesz,
- idegrendszeri problémák,
- memóriavesztés,
- agresszivitás,
- viselkedési problémák,
- számos rákbetegség kialakulása
Ezért az omega-3 zsírsavak bevitele népegészségügyi szükséglet, és a táplálékunk eredeti zsírsavarányának helyreállítása létfontosságú.
Az omega-3 egy gyűjtőfogalom, amely a telítetlen zsírsavak azon csoportját jelenti, amelyeknél az első telítetlen kötés a zsírsavlánc Omega végétől számítva a harmadik szénatomnál jelenik meg. Ebbe a csoportba tartoznak a többszörösen telítetlen zsírsavak, mint az alpha-linolénsav (ALA), amely három telítetlen kötést, az EPA (eicosapentaenoic acid), amely öt telítetlen kötést és a DHA (docosahexaenoic acid), amely hat telítetlen kötést tartalmaz. Ezek közül az ALA, valódi esszenciális zsírsav, mivel ezt az emberi szervezet nem képes megszintetizálni. Az EPA és a DHA előállítására - az ALA mint alapanyag felhasználásával - azonban az emberi szervezet már képes, mivel rendelkezik az ezek szintetizáláshoz szükséges enzimekkel. Az ALA legnagyobb mennyiségben, a lenmagban fordul elő, de más növények is tartalmazzák kisebb nagyobb mennyiségben. A hosszabb szénláncú EPA és DHA készen szintetizálva nagyobb mennyiségben, tengeri halak (tőkehal), friss vizű halak (lazac) olajában és néhány tengeri algában fordul elő.
Kiegyensúlyozott táplálkozásban az Omega-6 zsírsavak mennyisége a napi éttrendben nem lehet több, mint az omega-3 zsírsavak 4-10 szerese. Hazánkban ez az arány erősen eltolódott az omega-6 zsírsavak irányába. Drasztikusan csökkent az omega-3 típusú zsírsavak aránya. Nagymértékben megnőtt a telített zsírsavak, az omega-6 zsírsav fogyasztása. Az omega-6, más néven linolsav, a napraforgó olajban található nagy mennyiségben. Különösen ki kell emelni az un. transz zsírsavak nagytömegű fogyasztását, amelyek növényi olajok hidrogénezés útján történő átalakítása során keletkeznek, pl. hidrogénezett olajat margarin előállításkor használnak.
Ezek a zsírsavak a természetben alig fordulnak elő és a szervezet szinte semmit sem tud vele kezdeni, felesleges terhe emésztő rendszerünknek.
A mezőgazdasági és ipari társadalmak megjelenésével a táplálkozásunkban egy hatalmas hiány jelent meg az omega-3 zsírsav felvételét illetően, ami az un. civilizációs betegségek sokaságának megjelenéséhez vezetett. Néhányat említünk, amelyek az omega-3 hiányra vezethetők vissza: magas koleszterin szint, szív és érrendszeri betegségek, időskori diabétesz, idegrendszeri problémák, memóriavesztés, agresszivitás, viselkedési problémák, számos rákbetegség kialakulása stb.. Ezért az omega-3 zsírsavak bevitele népegészségügyi szükséglet, és a táplálékunk eredeti zsírsavarányának helyreállítása létfontosságú.
A nyálkamentes lencsíra őrlemény LINOM® fogyasztásával nagymennyiségű omega-3 (ALA) juttatható a szervezetbe olyan segédanyagokkal együtt, mint a lencsíra őrleményben jelenlevő nagymennyiségű antioxidánsok (béta-karotin, E-vitamin) és fito-ösztrogének (lignanok). Ezek a hatóanyagok kialakíthatják a szervezetben a megfelelő hormonális feltételeket a lencsíra ALA tartalmának hatékony beépüléséhez. A nyálkaanyagtól és egyéb emésztést gátló anyagoktól megfosztott lencsíra őrlemény lehetővé teszi, hogy a len csírában levő számos fontos hatóanyag biológiai hozzáférhetősége 100%-os legyen, és valóban hasznosuljon.
"A szomorú valóság az, hogy éppen azok az élelmiszerek felelősek a rossz egészségi állapotért és az elhízásért amely élelmiszerekről az egészségügyi hatóságok állitják, hogy előnyösek az egészségre. Az olyan olajok, mint a szója, kukorica és napraforgó olaj tele vannak omega-6 zsírsavakkal és többnyire alig van bennük omega-3 zsírsav. A gyorséttermi és a feldolgozott ételekben ily módon nagyon komoly az egyensúlyhiány. Ez utóbbi felelős az artériák falának krónikus gyulladásáért és a magas koleszterinszintért.
“Mely összetevők a legnagyobb bűnösök a krónikus gyulladásban?” -kérdezi Lundell tanulmányában. Egyszerűen arról van szó, hogy a feldolgozott szénhidrátok (cukor, liszt és a belőlük készült termékek), valamint az omega-6 zsirsavakat tartalmazó növényi olajok mint a szója, kukorica és napraforgó olaj túlzott fogyasztása a gond.
Nem a koleszterin az ellenség itt – a szervezetnek valójában szüksége van koleszterinre a megfelelő működéséhez. E helyett az alacsony zsírtartalmú, omega-6 zsirsavakban gazdag étrend a probléma ami az artériák falában gyulladást okoz. Mivel a sérült szövetek összegyűjtik a koleszterint és dugulásokat okoznak az artériákban, szivinfarktus és egyéb szivbetegségek jöhetnek létre."
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése