Az O.R.A.C. érték egy nemzetközileg elfogadott, hitelesített, szabadalmaztatott szabványrendszer, melyet az amerikai Brunswick-(bio)laboratórium 1997-ben vezetett be és folyamatosan fejleszt kutatás alapján, az élelmiszerek antioxidáns kapacitásának mértékét jelzi.
Ez az érték
tudományos alapon egy hidrogénatom transzfer mérő mechanizmus révén megmutatja
az élelmiszerek antioxidáns tartalmát, vagyis szabadgyök-lekötő képességüket,( a
szabad gyökök: nagy reakcióképességű, igen rövid életű molekulák, amelyek
képesek a szervezet bármely anyagában kárt okozni, ingatag és reaktív
részecskék, amelyek egy másik elektron után kutatnak, hogy új párt hozzanak
létre, így károsítják testünk ép sejtjeit, mert onnan veszik el a keresett
elektront ) mégpedig teljesen pontosan mérhető és összehasonlítható
formában.
Tehát az ORAC: (Oxygen Radical Absorbance Capacity ) az oxigén tartalmú
szabadgyök-elnyelő, hatástalanító kapacitást méri, mutatja 100 gramm bevizsgált
anyagra nézve.
Az mindegy,
hogy az a áfonyáé, vagy az acai bogyóé, vagy a búzafűé, kurkumáé, vagy bármely
biológiailag aktív anyagé. Így azok ezen tulajdonsága teljes mértékben
összemérhető és így eldönthető, hogy melyik, zöldség, gyümölcs, vagy pl.
ezekből készült táplálék-kiegészítő védi legjobban szervezetünket a szabad
gyökök káros hatásától.
Az
antioxidánsok bevitelének napi ajánlott értéke 5000-12000 ORAC között változik,
attól függően, hogy falun élő és sok bio ételt fogyasztó nyugodt egészséges,
elég fizikai aktivitást végző személyről, vagy napi stressznek,
környezetszennyezésnek kitett, "túl-feldolgozott" ételt fogyasztó,
betegről városlakóról van szó. Értelemszerűen az utóbbinak lényegesen több az
antioxidáns szükséglete.
Európában kb.
1500 ORAC-ot visz be egy átlagember naponta a szervezetébe az
"átlagos" táplálkozásával, de az amerikaiak csak 800-1200 ORAC körül,
hol van ez az ajánlott min 5000-12000-től.
Ezért
mondhatjuk azt, hogy mára már konszenzus van a gyógyító-megelőző orvosok között
azon a téren, hogy a mai magyar táplálkozást ki kell egészíteni magas
antioxidáns tartalmú zöldség, gyümölcsökkel, vagy ezekből készült kiváló
minőségű táplálék-kiegészítővel. A "szabad gyökös" reakciók egy része
a szervezet önfenntartó mechanizmusaiban is szerepet játszanak. Sejtjeink egy
része azért termel szabad gyököket, hogy azok elpusztítsák a szervezetbe
bejutott kórokozókat és ez még élettani, csak az arányokkal, mennyiségével lett
gond napjainkra.
Mások pedig
olyan vegyületeket termelnek, melyek szabályozzák a véralvadást és vérnyomást.
A szervezet védelmi rendszere optimális esetben a saját maga által termelt
szabad gyököket képes semlegesíteni is.
http://www.eltetomagvak.info/
Wikipédia nyomán .
Keresd a termékeken az O.R.A.C számot .Kérdezd az eladókat ismerik-e az O.R.A.C számot ?
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése