Beköszöntő

Kedves Látogató !

Mindenkivel szeretnénk megosztani tapasztalatainkat,gondolatainkat és tévedéseinket, akik szeretnének holnaptól egészségesebben táplálkozni és élni.Mindenki olvas az egészségesebb életről sok jót és szépet.Másnap eldönti, holnaptól ő is kipróbálja és akkor jönnek a de-k. Hol lehet kapni ? Hol találom ? Hogyan csináljam ? Folytatás az ökooldalakon.


2012. november 4., vasárnap

"És megint ősz....."


„Az egyetlen bizonyosság a változás.”

 


Az évszakok körforgása alapvetően meghatározza életünk ritmusát. A körforgás keretet ad nekünk, és évszázadok alatt kialakult rituáléi biztosítják számunkra a folytonosságot és a biztonságot. Életünk természetes velejárója ez a ritmikus változás, az évszakok úgy fonódnak egymásba, mint a nappalok és az éjszakák. Nekünk csak annyi a dolgunk, hogy a természet által megszabott ritmusban éljünk. Bizonyos időszakokban alkotni és teremteni kell, később a bőség és virulás idején az élet szinte virágba borul, tele energiával. Aztán eljön a termőre fordulás, betakarítás ideje, a teljes érettség után szüretelni kell. Majd a várakozás az új kezdetre.

Az őszi időszak a télre való nyugodt felkészülés, a lélek lecsendesítésének és a lassításnak az ideje.

A kínai filozófia szerint ősszel a fém elem az uralkodó. Az őszhöz tartozó hangulat: szomorúság, melankólia. A napok rövidülnek, az időjárás hidegebbre fordul, a természet erői befelé fordulnak. Ha valaki ebben az időszakban túlzottan hajlamos a szomorúságra, pesszimizmusra, és már azon morfondírozik, hogy újra időpontot kér régen elfeledett pszichológusától, annak a szervezetében a fém elem kiegyensúlyozatlansága okozza a zavart. Ilyenkor érdemes megfelelő táplálkozással erősíteni magunkat.
A kínai orvoslás szerint a fém elemhez tartozó belső szervek: a tüdő és a vastagbél. Ez a két szerv kiemelt védelmet és tisztítást igényel ebben az időszakban. A jól megválasztott alapanyagok táplálják a tüdőt, ami ilyenkor erősen meggyengül – nem véletlen a sok náthás megbetegedés – és tisztítják a vastagbelet, ahol szinte mindig többlet alakul ki.

E két szerv védelmének érdekében fogyasszunk kicsit több keserű és csípős ételt.

A csípős íz a fém elem saját íze, mely képes felszabadítani a lerakódott nyálkát, emellett pedig erősen melegítő és baktériumölő hatása is van.  E három tulajdonsága a meghűléses időszakban kifejezetten jól használható. Tovább erősíthető ez a hatás, ha csípős fehér színű ételeket eszünk, amilyen például a torma vagy a jégcsapretek. (megfázáskor ezért érdemes hagymát, tormát, retket enni).

A keserű íz a hajdinával, különféle fűszerekkel (kakukkfű, babérlevél, rozmaring, zsálya, oregánó), juh- és kecskesajtokkal, kelbimbóval, salátafélékkel, cikóriával érhető el.
Igyunk zöld teát, ő is erőteljesen serkenti az emésztést. Ennek érdekében igyunk étkezés előtt húsz perccel egy csészével - aperitifként, ami felkészíti a gyomrot az étkezésre -, illetve evés után.

A fűszerek közül a fehér mustármag érdemel kiemelt figyelmet ilyenkor, ugyanis egyaránt hat a tüdőre és a vastagbélre: melegíti a tüdőt, tisztítja a nyálkát, elsősorban fehér váladékos köhögésnél ajánlott.
Kúraszerűen alkalmazhatjuk: áztassunk be két héten keresztül minden este 1 teáskanál mustármagot 1 dl vízbe és reggel ébredés után igyuk meg. 
Ugyanez a kúra végezhető lenmaggal - 1 teáskanállal beáztatni este, reggel meginni -, ugyanis nem olyan intenzív szagú mint a mustármag, viszont rosttartalma miatt legalább annyira hatékony.

A magok közül érdemes ilyenkor fenyőmagot enni, ugyanis nedvességgel látja el a tüdőt és a vastagbelet. A dió és galagonya is az ősz kiemelt csemegéje.
A csírákkal továbbra is a tápanyagok esszenciáját tudjuk bevinni a szervezetbe. Júliusi írásaink közül 2 is részletesen foglalkozik a csírákkal. (Egyszerű és nagyszerű, Bőség zavara címmel)
A gabonák között tisztító hatású - magas rostanyag tartalmánál fogva - a barnarizs és a zab.

A csipkebogyó külön cikket érdemel, teaként, lekvárként és egy egészen új formában fogyasztva.

A tüdő és a vastagbél működésének segítésére a táplálkozás mellett kifejezetten légzést javító és emésztést segítő jóga és csikung gyakorlatokat is célszerű rendszeresen végezni, lehetőleg a szabadban.

A tudatos táplálkozás és a mozgás, a fém elem egyensúlya megkönnyíti azt a fajta befelé fordulást és számvetést, ami az ősszel elvégzendő feladatunk, de nem energiát veszítünk vele, hanem felkészít minket a télbe való átlépésre.
„De ez már egy másik történet, amiről máskor lesz szó…”


Forrás:
kivancsiszakacs.blogspot.hu
Dr. Mingtang Xu-Dr.Berend Róbert: A chi kung világa









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése