„Az egyetlen bizonyosság a változás.”
Az
évszakok körforgása alapvetően meghatározza életünk ritmusát. A körforgás keretet
ad nekünk, és évszázadok alatt kialakult rituáléi biztosítják számunkra a folytonosságot
és a biztonságot. Életünk természetes velejárója ez a ritmikus változás, az
évszakok úgy fonódnak egymásba, mint a nappalok és az éjszakák. Nekünk csak
annyi a dolgunk, hogy a természet által megszabott ritmusban éljünk. Bizonyos
időszakokban alkotni és teremteni kell, később a bőség és virulás idején az
élet szinte virágba borul, tele energiával. Aztán eljön a termőre fordulás,
betakarítás ideje, a teljes érettség után szüretelni kell. Majd a várakozás az
új kezdetre.
Az őszi időszak a
télre való nyugodt felkészülés, a lélek lecsendesítésének és a lassításnak az
ideje.
A
kínai filozófia szerint ősszel a fém elem az uralkodó. Az őszhöz tartozó hangulat:
szomorúság, melankólia. A napok rövidülnek, az időjárás hidegebbre fordul, a
természet erői befelé fordulnak. Ha valaki ebben az időszakban túlzottan
hajlamos a szomorúságra, pesszimizmusra, és már azon morfondírozik, hogy újra
időpontot kér régen elfeledett pszichológusától, annak a szervezetében a fém
elem kiegyensúlyozatlansága okozza a zavart. Ilyenkor érdemes megfelelő táplálkozással
erősíteni magunkat.
A kínai orvoslás szerint a fém elemhez tartozó belső szervek: a tüdő és a vastagbél. Ez a két szerv
kiemelt védelmet és tisztítást igényel ebben az időszakban. A jól megválasztott
alapanyagok táplálják a tüdőt, ami ilyenkor erősen meggyengül – nem véletlen a
sok náthás megbetegedés – és tisztítják a vastagbelet, ahol szinte mindig
többlet alakul ki.
E két szerv védelmének érdekében fogyasszunk kicsit több keserű és csípős ételt.
A csípős íz a fém elem saját íze, mely képes felszabadítani
a lerakódott nyálkát, emellett pedig erősen melegítő és baktériumölő hatása is van. E három tulajdonsága
a meghűléses időszakban kifejezetten jól használható. Tovább erősíthető ez a
hatás, ha csípős fehér színű ételeket eszünk, amilyen például a torma vagy a jégcsapretek. (megfázáskor ezért érdemes hagymát,
tormát, retket enni).
A keserű íz
a hajdinával, különféle fűszerekkel (kakukkfű, babérlevél, rozmaring, zsálya,
oregánó), juh- és kecskesajtokkal, kelbimbóval, salátafélékkel, cikóriával
érhető el.
Igyunk zöld teát, ő is erőteljesen serkenti az emésztést. Ennek érdekében
igyunk étkezés előtt húsz perccel egy csészével - aperitifként, ami felkészíti
a gyomrot az étkezésre -, illetve evés után.
A fűszerek közül a fehér mustármag érdemel kiemelt figyelmet ilyenkor,
ugyanis egyaránt hat a tüdőre és a vastagbélre: melegíti a tüdőt, tisztítja a
nyálkát, elsősorban fehér váladékos köhögésnél ajánlott.
Kúraszerűen alkalmazhatjuk: áztassunk be
két héten keresztül minden este 1 teáskanál mustármagot 1 dl vízbe és reggel
ébredés után igyuk meg.
Ugyanez a kúra végezhető lenmaggal - 1 teáskanállal beáztatni
este, reggel meginni -, ugyanis nem olyan intenzív szagú mint a mustármag,
viszont rosttartalma miatt legalább annyira hatékony.
A magok közül érdemes ilyenkor fenyőmagot enni, ugyanis
nedvességgel látja el a tüdőt és a vastagbelet. A dió és galagonya is az
ősz kiemelt csemegéje.
A csírákkal
továbbra is a tápanyagok esszenciáját tudjuk bevinni a szervezetbe. Júliusi írásaink
közül 2 is részletesen foglalkozik a csírákkal. (Egyszerű és nagyszerű, Bőség
zavara címmel)
A gabonák között tisztító
hatású - magas rostanyag tartalmánál fogva - a barnarizs és a zab.
A csipkebogyó külön cikket
érdemel, teaként, lekvárként és egy egészen új formában fogyasztva.
A tüdő és a vastagbél
működésének segítésére a táplálkozás mellett kifejezetten légzést javító és
emésztést segítő jóga és csikung gyakorlatokat is célszerű rendszeresen végezni,
lehetőleg a szabadban.
A tudatos táplálkozás és a
mozgás, a fém elem egyensúlya megkönnyíti azt a fajta befelé fordulást és
számvetést, ami az ősszel elvégzendő feladatunk, de nem energiát veszítünk
vele, hanem felkészít minket a télbe való átlépésre.
„De ez már egy másik
történet, amiről máskor lesz szó…”
Forrás:
kivancsiszakacs.blogspot.hu
Dr. Mingtang Xu-Dr.Berend
Róbert: A chi kung világa
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése