Beköszöntő

Kedves Látogató !

Mindenkivel szeretnénk megosztani tapasztalatainkat,gondolatainkat és tévedéseinket, akik szeretnének holnaptól egészségesebben táplálkozni és élni.Mindenki olvas az egészségesebb életről sok jót és szépet.Másnap eldönti, holnaptól ő is kipróbálja és akkor jönnek a de-k. Hol lehet kapni ? Hol találom ? Hogyan csináljam ? Folytatás az ökooldalakon.


2012. június 30., szombat

Egy élő leves kockázatai


Jönnek egymás után a zöldségek és a gyümölcsök és lassan el is felejtjük a zsíros,döglött állatok maradványait tartalmazó húslevesek illatát. Elmúlnak a rossz álmok és vége a reggeli fejfájásnak .A döghús leveseket felváltják a zöldség- és a  gyümölcslevesek .




Sokat foglalkoztat,miért kell a gyümölcslevest megfőzni ? Mi az a kedvezőtlen tényező, amely a házi asszonyok 90 %-át arra kényszeríti, hogy irtsa ki a vitaminokat,az aminosavakat,az enzimeket a leveséből és egy halott löttyöt löttyentsen a szerettei felé. Mitől félünk, amikor felforraljuk és lehűtjük a gyümölcs levesünket ?

Próbáljuk egy kis kockázatot fel vállalni  és élő teljes értékű levest készíteni energia megtakarítással ,főzés nélkül .

Hogyan készüljön az élő ,hideg gyümölcs leves ?

A legfontosabb alapelv : csak minőségi hozzávalókból készülhet . 

·        Válasszunk ki egy kilónyi szezonális gyümölcsöt ,langyos vízben mossuk át  .Ha valaki nagyon pipecen akarja készíteni a mosóvízbe tegyen szódabikarbónát is .
Öblítés után vegyük ketté a gyümölcsöt 80 és 20 dkg-os részre .

·        Válasszunk ki jó minőségű vizet vagy szűrtet vagy forrás vizet . A pipec levesbe magas ásványi anyag tartalmú gyógyvíz is kerülhet .

·        A leves gerincét zabpehelyből készült zab tej adja,amit külön készítünk elő. Nyolc órát áztatjuk a pelyhet, utána a felesleges vizet leöntjük róla, majd a minőségi vízből hozzá adunk annyit,hogy tejszerű állaga legyen majd. Nagyon alaposan a turmixgéppel összezúzzuk és hozzáadjuk a 80 dkg gyümölcsöt és tovább turmixoljuk, amíg nem alkot egy homogén elegyet a zab ,a víz és a gyümölcs . Ha kell közben vizet adagolunk hozzá.

·        A  keveréket átszűrjük papír vagy fém szűrön és utána a lét ízesítjük mézzel , fahéjjal,gyömbérrel , sztiviával, szegfű szeggel  vagy virágporral ..stb. Nagyon óvatosan kell bánni az ízesítéssel,mert az élő leves sokkal intenzívebb lesz a főzés elhagyása miatt. Kevesebb kell mindenből !!! Egy egész felvágott citrommal és az ízesítéssel  együtt újra turmixoljuk az egész levet legalább 5 percig . Ez azért fontos mert ebbe a hidegeljárásban itt érnek egybe az ízek . 

·        Az elkészült levesbe beletesszük a maradék 20 dkg előkészített darabos gyümölcsöt és kész  az élő gyümölcsleves .

·        Azonnal fogyasztható ,de tovább lehet hűteni is. A hűtőszekrényben összeérnek az ízek .


Az élő gyümölcs leves tápértéke 10-100-szor nagyobb a főzött társainál ,így negyedét-ötödét elegendő ebből el  fogyasztani .




Hozzávalók 10 főre :

  • 1 kg jó minőségű egészséges szezonális gyümölcs
  • 1-2 l jó minőségű szűrt vagy forrás víz , vagy gyógyvíz magas ásványanyaggal.
  • 25 dkg bio zabpehely 8 órás előáztatással
  • 1 db citrom
  • Gyömbér ,méz , sztívia , virágpor,szegfűszeg,fahéj

Mixeljetek és írjátok össze a kockázatokat .

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése