Beköszöntő

Kedves Látogató !

Mindenkivel szeretnénk megosztani tapasztalatainkat,gondolatainkat és tévedéseinket, akik szeretnének holnaptól egészségesebben táplálkozni és élni.Mindenki olvas az egészségesebb életről sok jót és szépet.Másnap eldönti, holnaptól ő is kipróbálja és akkor jönnek a de-k. Hol lehet kapni ? Hol találom ? Hogyan csináljam ? Folytatás az ökooldalakon.


2012. június 5., kedd

AnatalVali.com: A csalánról .


Kora tavasszal még elég drága a spenót a biopiacon, a bolti meg sajnos garantáltan vegyszerezett. A szervezetünk viszont már nagyon kívánja a friss zöldféléből készült ételeket.Erre megoldás a csalán.
Kapjuk fel a túracipót vagy a bakancsot, vegyünk magunkhoz egy nagy vesszőkosarat és egy kiszuperált kesztyűt, és irány az erdő-mező. Kesztyűs kézzel, alaposan teleszedhetjük a kosarunkat zsenge csalánlevéllel.
Ezt a kört ősszel is megtehetjük, ugyanis az esetek nagy többséglben szeptember végén újra hajt a csalán!

Csalánleves (AntalVali módra):
  • 40 dkg leturmixolt csalánlevelet hozzáadunk 
  • 1 liter friss zöldségléhez (vegyeszöldség főtt leve).
  • 15 percig összeforraljuk,
  • majd behabarjuk 2 dl biojoghurtban elkevert 1 evőkanál liszttel.
  • Fehérborssal, sóval ízesítjük,
  • belenyomunk 3 gerezd fokhagymát,
  • és fél citrom levét.
  • Az édesszájúak tehetnek bele 1 evőkanál mézet.
  • Tálaláskor megszórhatjuk a tetejét friss apróra vágott snidlinggel, vagy bármilyen friss csírával.


Csalánlé
: A leszárazott, jókora maréknyi csalánlevelet víz alatt jól átnyomkodjuk, majd turmixgépben vízzel átturmixoljuk. Leszűrjük, majd a kapott levet citrommal, mézzel ízesítve fogyasztjuk.
Csalános "kőrözött": Túróból, tejfölből, sóval, fokhagymával kőrözöttet készítünk, majd hozzákeverjük a szűrőben fennmaradt turmixolt csalánt.
Mi megkóstoltuk mindkettőt, nagyon finomak voltak, a csalán jótékony hatását meg nem nagyon kell pont Nektek taglalnom 
Üdv: Gyöngyi
 


Csalánfőzelék:
  • A csalánt bő sós vízben megrottyantjuk, lecsurgatjuk, majd összeturmixoljuk, vagy felszecskázzuk - kinek melyik a szimpatikusabb.
  • Világos rántást készítünk, hozzáadjuk a csalánhoz
  • ízesítjük zúzott fokhagymával
  • felöntjük egy kis tejjel
  • és összefőzzük.
  • Tejben áztatott zsemlével is dúsíthatjuk, mint a spenótot szokás.
  • Önmagában, rizsfasirttal vagy tükörtojással tálaljuk.


Csalános tzatziki AntalVali módra:
  • 2-3 uborkát vagy 1 kisebb kígyóuborkát lereszelünk, és lesózunk.
  • 1 dl tejfölt elkeverünk 1 dj joghurttal
  • belenyomunk 2 gerezd fokhagymát
  • 1 marék friss kaprot apróra vágva,
  • 1 csokor friss turbolyát apróra vágva (elhagyható, ha nem találsz az erdőben)
  • 1 csokor friss csalánt apróra vágva.
  • Tehetünk bele egy pici frissen őrölt vegyesborsot is.
  • Amikor ezzel elkészültünk, nyomkodjuk ki a reszeltuborkáből a sós levet,
  • és adjuk hozzá az uborkát is a keverékhez,
  • és jól dolgozzuk össze.
  • Hűtőbe téve 15-20 perc múlva összeérnek az ízek, és fogyasztható

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése