Kora tavasszal még elég drága a spenót a biopiacon, a bolti meg sajnos garantáltan vegyszerezett. A szervezetünk viszont már nagyon kívánja a friss zöldféléből készült ételeket.Erre megoldás a csalán.
Kapjuk fel a túracipót vagy a bakancsot, vegyünk magunkhoz egy nagy vesszőkosarat és egy kiszuperált kesztyűt, és irány az erdő-mező. Kesztyűs kézzel, alaposan teleszedhetjük a kosarunkat zsenge csalánlevéllel.
Ezt a kört ősszel is megtehetjük, ugyanis az esetek nagy többséglben szeptember végén újra hajt a csalán!
Csalánleves (AntalVali módra):
Kapjuk fel a túracipót vagy a bakancsot, vegyünk magunkhoz egy nagy vesszőkosarat és egy kiszuperált kesztyűt, és irány az erdő-mező. Kesztyűs kézzel, alaposan teleszedhetjük a kosarunkat zsenge csalánlevéllel.
Ezt a kört ősszel is megtehetjük, ugyanis az esetek nagy többséglben szeptember végén újra hajt a csalán!
Csalánleves (AntalVali módra):
- 40 dkg leturmixolt csalánlevelet hozzáadunk
- 1 liter friss zöldségléhez (vegyeszöldség főtt leve).
- 15 percig összeforraljuk,
- majd behabarjuk 2 dl biojoghurtban elkevert 1 evőkanál liszttel.
- Fehérborssal, sóval ízesítjük,
- belenyomunk 3 gerezd fokhagymát,
- és fél citrom levét.
- Az édesszájúak tehetnek bele 1 evőkanál mézet.
- Tálaláskor megszórhatjuk a tetejét friss apróra vágott snidlinggel, vagy bármilyen friss csírával.
Csalánlé: A leszárazott, jókora maréknyi csalánlevelet víz alatt jól átnyomkodjuk, majd turmixgépben vízzel átturmixoljuk. Leszűrjük, majd a kapott levet citrommal, mézzel ízesítve fogyasztjuk.
Csalános "kőrözött": Túróból, tejfölből, sóval, fokhagymával kőrözöttet készítünk, majd hozzákeverjük a szűrőben fennmaradt turmixolt csalánt.
Mi megkóstoltuk mindkettőt, nagyon finomak voltak, a csalán jótékony hatását meg nem nagyon kell pont Nektek taglalnom
Üdv: Gyöngyi
Csalánfőzelék:
- A csalánt bő sós vízben megrottyantjuk, lecsurgatjuk, majd összeturmixoljuk, vagy felszecskázzuk - kinek melyik a szimpatikusabb.
- Világos rántást készítünk, hozzáadjuk a csalánhoz
- ízesítjük zúzott fokhagymával
- felöntjük egy kis tejjel
- és összefőzzük.
- Tejben áztatott zsemlével is dúsíthatjuk, mint a spenótot szokás.
- Önmagában, rizsfasirttal vagy tükörtojással tálaljuk.
Csalános tzatziki AntalVali módra:
- 2-3 uborkát vagy 1 kisebb kígyóuborkát lereszelünk, és lesózunk.
- 1 dl tejfölt elkeverünk 1 dj joghurttal
- belenyomunk 2 gerezd fokhagymát
- 1 marék friss kaprot apróra vágva,
- 1 csokor friss turbolyát apróra vágva (elhagyható, ha nem találsz az erdőben)
- 1 csokor friss csalánt apróra vágva.
- Tehetünk bele egy pici frissen őrölt vegyesborsot is.
- Amikor ezzel elkészültünk, nyomkodjuk ki a reszeltuborkáből a sós levet,
- és adjuk hozzá az uborkát is a keverékhez,
- és jól dolgozzuk össze.
- Hűtőbe téve 15-20 perc múlva összeérnek az ízek, és fogyasztható
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése