Beköszöntő

Kedves Látogató !

Mindenkivel szeretnénk megosztani tapasztalatainkat,gondolatainkat és tévedéseinket, akik szeretnének holnaptól egészségesebben táplálkozni és élni.Mindenki olvas az egészségesebb életről sok jót és szépet.Másnap eldönti, holnaptól ő is kipróbálja és akkor jönnek a de-k. Hol lehet kapni ? Hol találom ? Hogyan csináljam ? Folytatás az ökooldalakon.


2011. június 16., csütörtök

Cukkini szezon

Kezdődik a tök és a cukkini szezon! Akinek van konyhakertje, megéri ez utóbbi növényre áldozni 1-1,5 négyzetméternyit, megtapasztalhatja a cukkini termesztése révén a csodát! A gyöngyösi piacon is egyre több termelőnél megtalálható ez a csodás kis növény.
Imádom tököt és a cukkinit is. Kb. 20 évvel ezelőtt ismerkedtem meg a cukkinivel, ezzel az általam és a családom által igen kedvelt és sokoldalúan hasznosított növénnyel. Édesapám biokertészkedéssel foglalkozott, rendszeres látogatója volt a Biokultúra Egyesületnek. Az első kikelt és egyre terebélyesedő cukkinibokraimat mindentől óvtam, így "biopermettel", azaz csalánlével locsoltam és permeteztem. Idővel rájöttem, hogy a lisztharmaton kívül nem nagyon van ellensége a cukkininek. A rendszeres locsoláson kívül nem igazán igényel mást, a locsolást pedig hatalmas terméssel hálája meg. Volt olyan nyár, amikor a néhány bokor cukkinimről a szomszédoknak kellett adnom a termés jelentős részét, mert a családom már nem tudta elfogyasztani, feldolgozni. A cukkini szinte minden formában elkészíthető:
első felhasználása mindjárt tavasszal, a még drága zöldpaprika és paradicsom jó kiegészítőjeként apróra vágva lecsóba, jól harmonizál más zöldségek ízével.
később főzeléknek, a tökfőzelékkel azonosan elkészítve, megfelelően sok kaporral, azonban a tökfőzeléktől szerintem ízletesebb,
elkészíthetjük pörköltnek, tökcsíknak (dinsztelt vöröshagymára dobva, enyhén megpirítva),
zsenge terméseiből készíthetünk rántott cukkinit, felhasználhatjuk töltött cukkininek, vagy télire, savanyúságnak eltéve.
Minden változata finom. Mindenki arra biztatok, próbálja ki.
Én magam amikor kimegyek a cukkini bokrokhoz, hogy leszedjem a termést, mindig keresek 1-1 fiatal, nagyon szép fényes kb. 10-15 cm-es termést, megmosom és nyersen megeszem. Aki szereti nyersen fogyasztani a zöldségeket, annak ez nagyon ízlik majd. Jó próbálkozást! Jutka

1 megjegyzés: