Beköszöntő

Kedves Látogató !

Mindenkivel szeretnénk megosztani tapasztalatainkat,gondolatainkat és tévedéseinket, akik szeretnének holnaptól egészségesebben táplálkozni és élni.Mindenki olvas az egészségesebb életről sok jót és szépet.Másnap eldönti, holnaptól ő is kipróbálja és akkor jönnek a de-k. Hol lehet kapni ? Hol találom ? Hogyan csináljam ? Folytatás az ökooldalakon.


2012. október 25., csütörtök

Muhari Ágnes :" És még mindig ősz....."



Sütőtök


Számomra az ősz kedvenc étel alapanyaga a sütőtök.

Az utóbbi években szerencsére újra divatba jött, az őszi-téli hónapokban tápláló, olcsó és számtalan módon elkészíthető.
Már a színe is gyönyörűséges: a kanadai tök narancssárgás árnyalata a napfényt juttatja az eszembe, vidám és tele van energiával.
A narancssárga szín a második csakra színe, a kereszt,-vagy erőközpont csakra, ami a keresztcsonttal áll kapcsolatban. Ide tartoznak a kismedencei szervek: ivarszervek, vese, hólyag. Így jegyeztem meg, hogy a sütőtök gyengéd gyógyítója az ezen a területen lévő szerveinknek.
Lúgosító hatású, ajánlják pl. allergiás köhögés, tüsszögés és asztma tüneteinek csökkentésére is.
Tápanyag és energiatartalmánál fogva igazi Jolly Joker. Gazdag karotinoidokban, A-, B-, C- vitaminban, illetve kalcium, foszfor és magnéziumban. A benne található karotinok, a C-vitamin, valamint a magjában található E-vitamin antioxidáns hatású.
Szénhidrát
tartalma a burgonyáéhoz hasonló, 75-80 kcal/100gr. Élelmi rost tartalma pedig maga a tökéletesség! Könnyen emészthető, nem véletlenül kínáljuk már babáknak is, összepasszírozva, vagy ivóléként. pl. sárgarépával.

Nyers ételeket kedvelőként kicsire felkockázva is szeretem nasizni, még a kezet is megfesti.:) Nyersen semleges étel, megsütve, vagy főzve már keményítő napon ehető, ha szétválasztós diétát tart valaki.
Lereszelve, reszelt almával összekeverve nagyon fincsi.
Ivóléként a megsütött tököt összeturmixolhatjuk almalével, gabonatejjel. Illik hozzá a fahéj, szerecsendió ízesítés. Nyers változatban is meg lehet próbálni.
Turmixolva, pürésítve a burgonyapüré mellé is tökéletes köret.

Leggyakrabban azonban hagyományos sült tökként készítem.
Ehhez érdemes kisebb, kb.6x6 cm-es darabokra felvágni, így sütés közben a tök édes leve nagyobb felületen fog karamellizálódni, amitől még ízletesebb lesz, másrészt a sütési idő rövidülésével kevesebb energiát használunk el. Én nem szoktam fűszerezni, de ízlés szerint lehet fahéj, gyömbér, stb. A cukrozásról viszont nem szeretek még hallani sem, főleg egy ilyen blogon…J
A kikapart magokat mosás és szárítás után serpenyőben meg lehet pirítani. Nekem elsőre szétégett, de erről nem ők tehetnek, majd legközelebb…
A tökmag és olaja szintén nagy kincs, hidegen sajtolva nem bomlanak le a telítetlen zsírsavak és vitaminok. A benne lévő szelén, vitaminok, főleg az E-és F vitamin, koenzim Q, antioxidánsok jótékony hatásúak a prosztata megnagyobbodás okozta panaszok enyhítésére, koleszterinszint csökkentésére, agyi vérkeringés javítására.





Sütőtökös rizottó


Kedvenc a sütőtökös rizottó, lehetőleg Arborio rizsből, vagy kerek szemű Riceland rizsből. Utóbbi olcsóbb.

Indulásként vöröshagymát dinsztelek, majd mosás nélkül beleteszem a rizst. A vizet, vagy zöldséglevest fokozatosan adagolom hozzá, amennyit felvesz (kb. a rizs háromszorosát), és közben keverem. A rizottóba alapvetően fehérbor is szeretne kerülni, de a tök ízéhez nem kívánkozik, így az itt kimarad. Viszont 2-3 evőkanálnyi reszelt parmezán az utolsó harmadban belemegy, esetleg pici vaj. A rizottónál fontos az íze mellett az állaga. Itt nem pergős rizsre törekszek, hanem kicsit kásaszerű masszára, ami lecsorog a kanálról. se nem sűrű, se nem híg. Na de mitől lesz ez sütőtökös rizottó? Attól, hogy a sütőtököt gyufányira szeletelve, vagy lereszelve először megfőzöm vízben félpuhára (biztos, ami biztos), aztán beleteszem a félkész rizottóba, hogy puhítsák egymást. Sok só nem kell bele, egy pici azért, hogy kiemelje a jó édes sütőtök ízt.

Nagyon szép, ahogy mosolygós fehéren-sárgán gőzölög az asztalon. Mielőtt elfogyasztod, energetizáld egy fél percet: gondold át, milyen sok munka és törődés hozta létre ezt az egyszerű ételt, ami a testedet és lelkedet is táplálja.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése