Sütőtök
Számomra az ősz kedvenc étel alapanyaga a
sütőtök.
Az utóbbi években szerencsére újra divatba jött,
az őszi-téli hónapokban tápláló, olcsó és számtalan módon elkészíthető.
Már a színe is gyönyörűséges: a kanadai tök
narancssárgás árnyalata a napfényt juttatja az eszembe, vidám és tele van
energiával.
A narancssárga szín a második csakra színe, a
kereszt,-vagy erőközpont csakra, ami a keresztcsonttal áll kapcsolatban. Ide
tartoznak a kismedencei szervek: ivarszervek, vese, hólyag. Így jegyeztem meg,
hogy a sütőtök gyengéd gyógyítója az ezen a területen lévő szerveinknek.
Lúgosító hatású, ajánlják pl.
allergiás köhögés, tüsszögés és asztma tüneteinek csökkentésére is.
Tápanyag és energiatartalmánál fogva igazi Jolly
Joker. Gazdag karotinoidokban, A-, B-, C- vitaminban, illetve kalcium, foszfor és magnéziumban. A benne található karotinok, a C-vitamin, valamint a magjában található E-vitamin antioxidáns hatású.
Szénhidrát tartalma a burgonyáéhoz hasonló, 75-80 kcal/100gr. Élelmi rost tartalma pedig maga a tökéletesség! Könnyen emészthető, nem véletlenül kínáljuk már babáknak is, összepasszírozva, vagy ivóléként. pl. sárgarépával.
Szénhidrát tartalma a burgonyáéhoz hasonló, 75-80 kcal/100gr. Élelmi rost tartalma pedig maga a tökéletesség! Könnyen emészthető, nem véletlenül kínáljuk már babáknak is, összepasszírozva, vagy ivóléként. pl. sárgarépával.
Nyers ételeket kedvelőként kicsire
felkockázva is szeretem nasizni, még a kezet is megfesti.:) Nyersen semleges
étel, megsütve, vagy főzve már keményítő napon ehető, ha szétválasztós diétát
tart valaki.
Lereszelve, reszelt almával összekeverve nagyon
fincsi.
Ivóléként a megsütött tököt összeturmixolhatjuk
almalével, gabonatejjel. Illik hozzá a fahéj, szerecsendió ízesítés. Nyers
változatban is meg lehet próbálni.
Turmixolva, pürésítve a burgonyapüré mellé is
tökéletes köret.
Leggyakrabban azonban hagyományos sült tökként készítem.
Ehhez érdemes kisebb, kb.6x6 cm-es darabokra
felvágni, így sütés közben a tök édes leve nagyobb felületen fog
karamellizálódni, amitől még ízletesebb lesz, másrészt a sütési idő
rövidülésével kevesebb energiát használunk el. Én nem szoktam fűszerezni, de
ízlés szerint lehet fahéj, gyömbér, stb. A cukrozásról viszont nem szeretek még
hallani sem, főleg egy ilyen blogon…J
A kikapart magokat mosás és szárítás után
serpenyőben meg lehet pirítani. Nekem elsőre szétégett, de erről nem ők tehetnek,
majd legközelebb…
A tökmag
és olaja szintén nagy kincs, hidegen sajtolva nem bomlanak le a telítetlen
zsírsavak és vitaminok. A benne lévő szelén,
vitaminok, főleg az E-és F vitamin,
koenzim Q, antioxidánsok jótékony
hatásúak a prosztata megnagyobbodás okozta panaszok enyhítésére,
koleszterinszint csökkentésére, agyi vérkeringés javítására.
Sütőtökös
rizottó
Kedvenc a sütőtökös rizottó, lehetőleg Arborio
rizsből, vagy kerek szemű Riceland rizsből. Utóbbi olcsóbb.
Indulásként vöröshagymát dinsztelek, majd mosás nélkül beleteszem a rizst. A
vizet, vagy zöldséglevest fokozatosan adagolom hozzá, amennyit felvesz (kb. a
rizs háromszorosát), és közben keverem.
A rizottóba alapvetően fehérbor is szeretne kerülni, de a tök ízéhez nem
kívánkozik, így az itt kimarad. Viszont 2-3 evőkanálnyi reszelt parmezán az utolsó harmadban belemegy, esetleg pici vaj. A
rizottónál fontos az íze mellett az állaga. Itt nem pergős rizsre törekszek,
hanem kicsit kásaszerű masszára, ami lecsorog a kanálról. se nem sűrű, se nem
híg. Na de mitől lesz ez sütőtökös rizottó? Attól, hogy a sütőtököt gyufányira szeletelve,
vagy lereszelve először megfőzöm vízben félpuhára (biztos, ami biztos), aztán
beleteszem a félkész rizottóba, hogy puhítsák egymást. Sok só nem kell bele,
egy pici azért, hogy kiemelje a jó édes sütőtök ízt.
Nagyon szép, ahogy mosolygós fehéren-sárgán
gőzölög az asztalon. Mielőtt elfogyasztod, energetizáld egy fél percet: gondold
át, milyen sok munka és törődés hozta létre ezt az egyszerű ételt, ami a
testedet és lelkedet is táplálja.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése