Beköszöntő

Kedves Látogató !

Mindenkivel szeretnénk megosztani tapasztalatainkat,gondolatainkat és tévedéseinket, akik szeretnének holnaptól egészségesebben táplálkozni és élni.Mindenki olvas az egészségesebb életről sok jót és szépet.Másnap eldönti, holnaptól ő is kipróbálja és akkor jönnek a de-k. Hol lehet kapni ? Hol találom ? Hogyan csináljam ? Folytatás az ökooldalakon.


2011. december 29., csütörtök

Szilveszteri nyalánkságok : Pisz-pisz-pisztácia

pisztácia tápláló gyümölcs, kiváló választás azok számára, akik a kalóriatartalomra is figyelnek. Az alábbi tények talán sesgítenek meggyőznek arról, miért kell napi étrendünkbe beiktatnunk ezt a száraz gyümölcsöt! 

Tények a pisztáciáról (Pistacia vera): származása és összetevői


Mielőtt a pisztácia tápláló hatását vizsgálnánk, tudjunk meg többet róla és eredetéről. A pisztácia egy gyümölcs, melynek héja száraz, kemény és tojás alakú, magja pedig ízletes. Botanikus elnevezésePistacia vera, egy gyümölcsöző fa, mely Szíriából, Görögországból, Iránból és Nyugat-Ázsiából származik. Eleinte Ázsia nyugati részén termesztették, majd Közép-Iránon keresztül eljutott a Földközi országokba. Európában ekkora már nagyon népszerű volt a Római birodalom terjeszkedésének hatására.
pisztáciafák átlagosan 10 m magasra nőnek, sivatagi fák, ami megmagyarázza, hogy miért élnek Nyugat-Ázsiában. A pisztácia egy ehető diófajta. A pisztácia fák a magas sótartalmú talajban is gyorsan növekednek, egy fán egy évben körülbelül 50 kg pisztácia mag terem, legnagyobb termelője és exportőre Irán. 

A pisztácia tápanyagtartalma és jótékony egészségi hatásai


A pisztácia eredetének megvizsgálása után, itt az idő, hogy tápanyagtartalmáról és kedvező egészségi hatásairól is ejtsünk néhány szót. A pisztácia egyedülállóan értékes kombinációja több tápanyagnak. Itt van néhány tény a pisztácia tápanyagtartalmáról.
Lássuk először a kalóriákat. Egy csésze pisztáciában kb. 713 kalória van. Ebből 512 kalória zsírokból származik. A zsírok nagy része egyszeresen telítetlen zsírsav. 

A pisztácia arginin tartalma


pisztácia valóságos arginin raktár, mely fontos szerepet játszik a szervezet anyacsere folyamatában, továbbá segít a nitrogén-oxid szint növelésében. És ez miért fontos? Mert a nitrogén-oxid megakadályozza, hogy a vérerek falain koleszterin rakódjon le. Az arginint, ismertebb nevén L-arginint egy csodamolekulának tartják, mely testünk nagyon sok folyamatának működésében segít.
 

Egyszeresen telítetlen zsírsavak


Az egyszeresen telítetlen zsírsavak nem válnak telítetté a testben. Ezen kívül nem rakódnak le a vérerek falaira. Leegyszerűsítve, ők a jó fajta zsírok, melyek könnyen elégnek, és nem halmozódnak fel. Ezek a zsírsavak nagy mennyiségben jelen vannak a pisztáciában.
 

A pisztácia csökkenti a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét


Számos kutatás azt mutatja, hogy a pisztácia csökkenti a vérben lévő koleszterin szintet. A koleszterin a fő bűnös a legtöbb szív rendellenesség kialakulásában. Ajánlott naponta 50-80 g pisztáciát fogyasztani, ezáltal csökkenthetjük a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét.
 

A pisztácia csökkenti a stressz hatásait


A pisztácia 10%-al csökkenti a stressz okozta magas vérnyomást. Ez a pisztácia egyik legfontosabb jótékony hatása.

KEKSZEZÉS


A sok bejgli után jól esik egy kicsit könnyedebb desszert, főleg a reggeli kávé mellé. Nekem ilyen a keksz. Roppant egyszerű és sokáig eláll egy fém dobozban, ráadásul a tésztája fagyasztható is. 

300 gr liszt
50 gr mandulaliszt
150 gr cukor
200 gr hideg felkockázott vaj
 2 ev jeges víz
 2 db tojássárgája
 1 tk só
 100 gr pisztácia darabok

Tonkababos: 1 kisebb tonkabab lereszelve és 1 evőkanál vaníliakivonat
Matcha teás: 1 evőkanál matcha teapor

A lisztet, cukrot egy tálba rakom, majd a hideg vajat hozzáadom és elkezdem morzsolni, míg morzsás állagú nem lesz. Ekkor hozzáadom még a tojássárgáját, hideg vizet, sót. Én ennél a pontnál megfeleztem a tésztát és az egyikhez matcha teaport adtam, a másikhoz tonkababot és vaníliát. Frissentartó fóliába teszem és hengert formázok belőle, kb 45 percig a mélyhűtőbe helyezem. A sütőt előmelegítem 180°C-ra. 45 perc után felvágom a kekszeket és sütőpapíros tepsire helyezem, kb 15-20 perc alatt készre sütöm.  Ha kezd világosbarna lenni, akkor kiveszem és megvárom míg kihűl, majd dobozba rakom.
A tetejére rakhatunk durvára darabolt pisztáciát , ezeket a sütőbe helyezés előtt kell picit belenyomkodni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése